Varför är E85 billigare än E10 (95 okt)?

Av , , Bli först att kommentera 11

E85 var den som infördes under Alliansens tid och när Maud Olofsson Centern var med och regerade om jag inte minns alldeles fel. Nå hur gick det med den och det? Finns knappt några bilar idag som använder det trots att priset är nästa 5 kr billigare litern än E10, vår vanliga 95 oktaniga. Sedan kan man fundera på varför E10 är dyrare med 10 % inblandning av etanol och E85 med just 85 % inblandning av etanol och resten bensin, 15 %. Hur kan den vara billigare med så mycket iblandat etanol då man säger om bara reduktionsplikten försvinner (det som utlovades för valet) kommer priset radikalt gå ner. Mellan 5-10 kr/l sas det beroende av om det handlar om fossil diesel eller bensin.

Skulle det följa prissättning skulle desto mer inblandad etanol, desto billigare bränsle. Förklara det? Är det hela bara en bluff?

Om nu Sverige ska bli det ledande landet i världen vad det gäller utsläpp, hur kommer övriga samhället se ut? Hur fixar vi vår upprustning och vad ska den drivas på, tjärnat smör? Det hela förefaller inte trovärdigt om vi ser till världsläget, att vi Sverige som enda land i världen skulle formligen göra oss kvitt hela behovet av fossila drivmedel och ersätta det med elmotorer och laddning av el. Varifrån ska elen tas om det redan nu saknas i landet. Förvisso har vi i dagsläget ett överskott på 33 TWh/år. Men med den beräknade utbyggnaden(?) av el ska den uppemot 3-dubblas(?).

Volvos representanter, främst inom lastbilsindustrin klagar nu brett att det är för dålig laddinfrastruktur och för dåliga möjligheter ladda den el-lastbilsflotta som de nu producerar. Hur hänger detta ihop, jag menar ett så stort företag som svenska Volvo ändå är med nu i det här fallet lastbilar, hur hade de tänkt sig mera produktion av el i dagsläget? Tänker man försöka trolla, eftersom man gör den uppmaningen?

Jag tror skon klämmer att man satsat åtskilligt med kapital – inte bara Volvo – och gått före vad marknaden i övrigt kan producera – el i mängder. Nyligen sa man att elbilstillverkaren Nevs (gamla Saab) i Trollhättan som till största delen torde ägas av kineserna ska läggas ner. Jag tror vi kommer få se en gallring av olika elbilstillverkar som spottat ut bilar som visat sig inte hålla måttet. Volvo, det svenska flaggskeppet har all anledning vara oroliga i hela deras paket av elfordon. Den ekonomi som råder i Sverige kan man inte begära att folk ska bara öppna sina plånböcker och köpa. Mat, hyra/bostad och elkostnader torde först vara det som man prioriterar tillika räntorna på främst bostadslånen som nu skjuter i höjden som inte minst drabbar de som hör till konsumentgruppen. Att det finns människor som kan köpa vilka prylar de vill, även Volvos dyra bilar och andras torde vara sant. Men den breda gruppen av konsumenter som formligen håller uppe Sverige, borde nu vara en sinande skara.

2045, hur långt fram kan man planera? Borde man inte se till vad som nu sker? Kriget är överhängde för oss alla och vad som sedan händer vet vi inte, men EU tycks veta tillsammans med den den svenska miljörörelsen (som nu den här regeringen fallit för) samt för de stora producerande el-fordonsproducenterna, däribland Volvo. Det är klart ska vi låta de stora företagen bestämma hur de vill ha eller hur marknaden ska se är det nog inte många som klarar av det. Jag tror hela världsekonomin kan vara i gungning.

Är oljan på väg försvinna? Inte vad jag kan se och så länge den finns i mängder fortfarande kommer den med säkerhet utnyttjas i världen.

Tänk så skönt om den den ändå tog slut i morgon, vad skulle alla då kriga med? Batteridrivna tanks och andra krigsfordon? Vi får nog vänta bra många år innan det sker (kanske flera 100), om det nånsin kommer ske. Då kanske Armageddon inträffar tidigare, jordens undergång. Men inte kommer jorden gå under, det dröjer till långt fram i tiden när solen mörknar. Men att människa når sin undergång före är mera troligt.

Sanningen torde vara den att ingen vet något bestämt vad som kommer ske och lika bra är väl det.