Skid VM: Herrarna en besvikelse – men väntat

Av , , Bli först att kommentera 3

Det är väl direkt ingen nyhet att inte de svenska herrarna inte hänger med i toppen. Idag var det stafettsprint och här var det Calle Halvarsson och den nya förmågan Edvin Anger som skulle turas om 3 ggr var. I början hängde åtminstone Calle med, men sedan Anger som säckade ihop totalt och även Kalle. Det nya hoppet Anger dömer jag ut. Han är alldeles för stor, en kraftpaket som direkt hindrar till uthållighet. Dessutom även kan ha dålig/osäker skidåkning som senast inför den individuella sprinten när han gick genom spåret, ramlade och bröt staven. Det dåliga och lösa föret gynnar honom inte alls. Någon längdåkare är han definitivt inte och här torde svenskarna endast ha en som kan utmana och det är William Poromaa. Hade man istället haft honom idag för Anger hade det troligtvis gått bättre. Det var de norska åkarna som vann (vad annars) med ”rötägget” vilket var ett lyckat rötägg – Sju Röte – och den superduktige Kläbo. Mot honom finns inget sätta emot i alla fall när det gäller spurter.

Ser vi till damerna, de svenska är det tvärtom. Idag guld igår guld och silver och tidigare guld, silver och bronz. Det är framförallt tjejen från Vindeln som imponerar stort – Sundling – när det gäller sprint. Idag vann hon tillsammans med Ribom. I längdloppet skiatlon som det heter med två olika skidstilar och byte av skidor var det Ebba Andersson etta och Frida Karlsson tvåa som tog hem det. Ebba imponerar verkligen och kroppen hon har verkar tåla ligga på topp länge. En svensk Johaug. Frida tror jag inte kommit igång riktigt, jag tron hon kan ha en större chans till seger på linjeloppen som kommer.

Det är helt andra förutsättningar idag än för låt säga 30-50 år sedan. Preparerade spår, skidutrustning som bara blir bättre och bättre vilket inte kräver någon råstyrka och för mycket muskler som tar upp för mycket energi är till nackdel. En skidåkare idag bör vara slank, inte spinkig men väl anpassad kropp där det åtgår minsta syre men ändå en god syreupptagningsförmåga. Jag har själv plågat kroppen under perioder och vet hur det känns när krafterna tar slut. Hur man än försöker går det inte. Jag beundrar i alla fall skidåkarna som pressar sig mil efter mil.

Hela svenska damtruppen som nu är plats, alla av dem kan ta hem en seger. Ingen nämnd ingen glömd.

Vissa människor är gjorda för vissa sporter, så är det bara.

Varför Sverige inte längre får till några toppskidåkare inom herrarna är en gåta. När jag var ung var det Assar Rönnlund och Sixten Jernberg som kunde dominera plus många fler. Sedan hade vi många bra efter den tiden också.

Är herrar latare än damer?

Även små orter, samhällen bör tänka över en förändring

Av , , Bli först att kommentera 7

Tar vi V-mina där jag bor eller intill, så visst är här en gammal planering av hur samhället ser ut. Jag menar en gata rakt igenom samhället där all trafik ska gå. Oftast är det stora tunga fordon som inte minst passerar igenom tillika den inte alltför obetydliga trafiken i övrigt som ger betydande utsläpp och inte man kan säga det är omärkbara. Att inandas dålig luft är ett ett stort problem. Jag har själv under den tid jag jobbade i skogen inte minst fått erfara. Motorsågsavgaserna var mycket kännbara och oftast var man andfått av de arbete man skulle prestera och sedan oundvikligen dra in avgaserna från motorsågen tillika även vibrationsskador, speciellt innan sågarna blev bättre. Det var också oljeblandad bensin som förstärkte utsläppen från sågarna. Jobba med skog, träd och naturvård kan i övrigt vara en fin syssla om man inte behöver ha livet som insats.

Det jag menar om det inte är dumt av kommuner även på små ställen som V-mina ansöka om bidrag som jag visade i länken från föregående inlägg om hur man kan få stöd till elfordon av tyngre karaktär. Jag menar hur långt kör alla kommunens fordon eller andra som har ett arbetsområde inom en nära radie inom samhället. Har man nu en gång bestämt vi ska vara CO2-fria eller åtminstone neutrala i det avseendet borde inte vi också börja den resan? Allt kommer inte fungera som det sägs eller under de förutsättningar som planeringen utgår från, men vi kommer i sinom tid vara med i den resan. Själv föredrar jag ren luft i möjligaste mån och kan man både få bidrag och med bättre miljö, varför inte?

Jag vidhåller vad jag en gång skrev, att genomfarten genom V-mina inte är bra. Den tunga trafiken, kyrkberget och den stora lutningen och svängen är bara ren tur att det inte hänt en allvarlig olycka. Det finns åtskilliga exempel på hur tunga fordon fastnat här när föret varit sådant.

Även inom V-mina skulle vi satsa mer på CO2-fria zoner.

En skogsarbetare satte man inte stort värde på, i alla fall under den tid jag var verksam. Hur många av dessa dog inte en för tidig död främst orsakad av motorsågen både avgaser och från den dagliga påverkan av de vibrationer den ändå gav trots även de förbättringar som med tiden blev.

Jag är därför inte glad åt de kalhyggen jag ser idag om jag utgår från ohälsan de kunde skapa åtminstone på ”min tid”. Idag är det troligen maskiner som gör jobbet och kalhyggena har inte blivit mindre för det, tvärtom har det ökat, både i volym och antal. Värdesätter man pengar mer än liv och hälsa så kommer det alltid bli såhär överlag.

Sedan om man heter Socialdemokrat, Moderat eller vad, verkar det inte ha någon betydelse. Huvudsaken man kan härja fritt och förändra råvaran till kapital och sedan skryta om arbetstillfällen, kapital och tillväxt.

Vi har alla en skyldighet till ansvar, även företag, kommuner, kommunalråd och styrande. Men är det så? ”Tillväxten” den onda är det inte den i första hand man inriktar sig på, den som nu skapat hur vi fått och med alla medel försöker förhindra och förändra. Hur vill ha det?

Den lilla människa kommer alltid i kläm. De som nu drabbas av stora kostnader i förhållande till inkomst och där den ”rika” världen främst orsakat.

El lastbilar kör tunga transporter – men hur långt då?

Av , , Bli först att kommentera 5

Visst låter det positivt med eldrift, jag menar utan utsläpp av avgaser. Men hur långt kan en lastbil på eldrift gå? Ja inte vet jag direkt, jag läste (VF) bara om en el lastbil som transporterade timmer/virke mellan Umeå och Obbola. Den sträckan skulle röra sig om ca: 3 mil enkel. Det gick köra på en laddning på de 3 milen och när den behövde laddas kunde det vara lämpligt vid matrast. Det skulle ta 1 timme och en kvart. Jag tror säkert det går att köra kortare sträckor med tunga fordon som går på el. Till det krävs dock en rejäl laddningskapacitet, i det här fallet med Umeå fanns det bar möjlighet till det i Obbola. Den som satsar på elfordon i tyngre klasser kan söka bidrag från staten, vill säga de skattemedel som i princip alla vuxna erlägger.
Man pratar nu också om S-holm, Hornsgatan som var aktuell när MP var med och regerade hur man skulle minska utsläppen här. Det verkar lyckats, dels genom förbud men även genom elbilar. Inandningsluften är betydligt bättre nu än tidigare. Så visst har man problem av den arten med stark trafik så visst är Miljöpartiets politik bra här. Som helhet kan städerna vara felbyggda och när inte problemen med trafik och utsläpp inte var kända hur utvecklingen sedan skulle bli. Visst är det åt helsike när trafiken i mängder ska gå där bostäder är placerade och där människor dagligen vistas. Trafiken i sig är ett av de svåraste problemen vi har i världen som kan vara grunden till att vi inte mår bra. Den om något skulle behöva en förändring totalt. Men hur? Folk/människor behöver ta sig till olika platser och främst för att tjäna in för sitt uppehälle. Jag tror om vi vill ha en rejäl förändring måste samhället i stort lägga om sina vanor. Att byta till elbilar kan minska utsläppen, men vi har fortfarande kvar problemet med den enorma trafiken som man blir nästan både spyfärdig och yr av när man ser hur det ”bara” är i lilla Sverige och S-holm.

Visst föredrar man bo här i de mindre utvecklade platserna där vi inte har de problemen. Ser vi till hur avverkningarna sker och alla timmertransporter blir det svårt med el lastbilar här. Närmaste avlastningsort kan vara Umeå eller ett avstånd som minst innefattar 15 mil. Det blir ändå otänkbart köra timmer med el lastbilar med dessa avstånd och var ska de laddas och hur länge? 1 timme och en kvart uppgavs det med Umeå-Obbola, nå om det nu inte räcker med 1 laddning vad ska föraren då göra under tiden, ska denne då bli utan lön? Dessutom om det går flera el lastbilar på samma sträckor hur räcker då laddstationerna till?

Summa sumarum har man allt för höga förväntningar på elfordonen och har fått för sig det går att använda i hela landet i stort. Men som det nu varit de senaste århundradet har man allt för mycket riktat in sig på hur städerna ska lösa sina sina problem samtidigt som man skyfflat allt till städerna – den s k tillväxten – och problemen har hopat sig under åren. Råvaran ska som alltid komma från den norra delen av Sverige och skapa tillväxten i den södra.

Ska vi ha utvecklingen i hela landet bör också vi här i den norra delen utvecklas utan med de problem som den södra dras med. Vill säga varför inte satsa mer på att människor har tillgång till frisk luft genom att fler kan bosätta sig här om det är ändå det man söker – frisk luft och nära naturen.

Allt kanske inte är lika enkelt förändra när vi nu har den situation vi har. Vi har nu försatt oss i den situation vi gjort genom att minska på energitillgången samtidigt som i den andra änden ska öka den uppåt 3 ggr. Det mer eller mindre experiment som Sverige blivit utsatt för vad det gäller energin och det sätt varifrån vi ska få den ser jag som näst intill ett stort misslyckande.

Vi behöver också en regering som ser till helheten i landet, inte bara hur man ordnar för sig i stan.

När vi säger tillväxt anses det som någon positivt och eftersträvande, men vad är det som gjort till vad vi nu fått och vill bli av med?