Folkhemmets ideal och mordet på Palme

Av , , Bli först att kommentera 8

Hänger det samman? På sätt och vis och den godtroddhet vi haft i Sverige, mot andra folk, andra människor och som byggts upp i den ”arbetaranda” vi haft. Sverige var ett land där arbetaren både var nertryck men även kunde politiken baseras på den. Ett land som byggts upp av arbetare och med en ledning som kunde vara oerhört inkompetent inom olika organisationer, inte minst polisen vilket vi ser än idag.

Mordet på Palme blev aldrig riktigt utrett i den bristande kompetensen inom polisledningen som var oerhört beklämmande. Och hur kunde en statsminister i Sverige inbilla sig gå ut ensam en mörk kväll efter bio eller teater eller varifrån nu paret Palme kom ifrån, ensamma och oskyddade utan vakter? Detta var den godtroddhet som landet byggt upp. En fridsam ö där inget kunde hända, allra minst kunde en lönnmördare dyka upp, en lejd mördare. Det är min uppfattning efter att ha sett svt-doumentären 30 sekunder. Ibland visas riktigt bra program i svt.

Sedan att Christer Pettersson blev utsedd till mördaren genom Lisbet Palma var inte så konstigt. Pettersson var på plats, alldeles riktigt men av andra orsaker, han skulle köpa knark av en känd knarkkurir. Samtidigt som den verklige mördaren stod redo och på platsen omkring där mordet begicks. Det är två vitt skilda personer det handlar om. Christer Pettersson och den verklige mördaren som aldrig kom att identifieras. Troligen en lejd proffsmördare från någon radikal högersida. Sverige förändrades i grunden efter mordet. Det gamla ”trygga Folkhemmet” beskrivet i början, blev aldrig riktigt sig likt. Vissa tycker det är bra andra inte. Idag går det knappast ändra i och främst den privatiseringsvåg som inte minst kom verkligen att förstärkas under Alliansens tid med Moderaten Fredrik Reinfeldt som radikaliserade Sverige i den riktningen. Den mera socialistiska tanken eller drömmen och ett fritt Sverige där vi alla kunde ha tillgång till en välfärd oavsett vilken du var eller varifrån du kom, den sprack i o m mordet på Palme.

Värst tycker jag nedmonteringen av tidigare svenska skolan är – friskolorna – som även de socialdemokratiska regeringarna medverkat till och inte minst Miljöpartiet där de ingått. Vi har bland de sämsta skolorna i världen genom de vinster som där ingår och är förutsättningen till att driva dessa. Nu klagas det ganska brett bland friskolornas aktörer. Den ekonomiska situationen gör att många måste se sina vinster kapade och därför väljer lägga ner. Man blir illamående se utvecklingen. Det finns nog ingen bra väg framåt för Sverige. Undergången kommer närmare och närmare. Vissa tycker säkert det är utmärkt som vi har eller fått när kapitalen växer utan att de behöver göra något.

I dokumentären berättar trovärdiga vittnen som då var på plats och det hela verkar stämma enligt dessa och hur det nu lagts fram i denna dokumentär.

Oavsett var man står kan man inte vara nöjd av den svenska polisen och ledningen hur den utformats. Än i dag råder står misär inom den. Haffa ett försvarslöst fyllo som Christer Pettersson var det enkla vägen gå. Dåvarande polischef Holmér kanske var lika oduglig som den vi nu har, men hur länge till?