Vattenfall villiga bygga ny kärnkraft

Av , , Bli först att kommentera 6

Så har då trycket och styrningen främst från Miljöpartiet ändrat karaktär sedan det blev en ny regering. Nu är Vattenfall villiga bygga ny kärnkraft. 

Strömmen är ju jättebillig just nu och har varit en längre tid beroende av regnandet och att vattenmagasinen är fulla. Hur länge det kommer hålla i sig vet man inte. Det beror mycket av vilken vinter det blir. Men bra mycket bättre förutsättningar än fjolåret och en bit inpå det här blir det absolut.

Energifrågan var närmast körd i botten och kan vi inte här skylla det främst på Miljöpartiet? Att först stänga ner kärnkraften som borde gått köra en längre tid och nu bygga nytt verkar ha varit en tvetydig inställning med stark påverkan av föregående regering med Miljöpartiet i spetsen av frågan. Naturligtvis har både Vänster och Center bidragit till detta.

Miljöpartiets ungdomsförbund verkar t o m svängt i frågan och kan tänka sig acceptera kärnkraft.

Bränslet det fossila har sänkts åtskilligt de senaste dagarna. Preem annonserar, eller dess ägare, närmast en oljeshejk att de tänker stänga ner sin verksamhet eller sälja den. Preem kommer inte i vart fall få lika stort genomslag på marknaden som de haft och kort sagt styra den. Biobränslet är för dyrt producera och få varken kan eller vill köpa det.

Den gröna omställningen och samtidigt inbilla sig avveckla kärnkraften verkar gått i stöpet rejält.

Ska man hurra eller gråta? Kanske hosta till. Host, host…

Den ”Humanitära Stormaktens” tid

Av , , Bli först att kommentera 6

Det är klart det svängde rejält i Sverige när den borgerliga regeringen då bestående av den s k ”Alliansen” styrde. Reinfeldt själv i form av statsminister och Moderat ville göra om partiet till Nya Moderaterna vilket också gjordes. Det skulle bli den nya formen av ett arbetarparti och därmed fånga röster från Socialdemokraterna. Det lyckades också till viss del genom att sänka skatterna. Mest för de som tjänade mest och minst för de som tjänade minst. Pensionärer, gravida som skulle föda och därmed senare alla som skulle gå på föräldrapenning fick inga sänkta skatter liksom de som tillhörde Försäkringskassan och fick sin utkomst härifrån.

Det skulle bli det nya glansdagarna och den nya Humanitär Stormakten skulle inrättas. Sverige det rika landet som kunde ta in människor från andra länder som gjorde att landet kunde stärkas. Egna företagare skulle prioriteras, oavsett vilken gren de tillhörde, bara man ägnade sig åt en typ av företagande var det helt okej. Brottslig verksamhet sågs mellan fingrarna på, det var ju ändå en typ av självförsörjande som inte låg samhället till last det strävades efter och inte såg vidden av de konsekvenser vi nu ser och upplever. Det var det primära i den politik som fördes av dåvarande borgerliga partier. Här inte minst inberäknat Centern jämte dåvarande Nya Moderaterna. Tillika hade vi de som skulle styra skolan ledda av dåvarande Folkpartisten Jan Björklund som framhöll den Engelska friskolan som exempel på framgång.

Krisdemokraten Göran Hägglund som blev mäkta populär genom fastighetsskatten att fimpa den och göra om systemet till vad vi nu har. En maxskatt på hus och privata fastigheter med nuvarande 0,75 % av taxeringsvärdet och ett tak oavsett värde av fastighet som i dagsläget höjts genom åren och som idag är 8 874 kr oavsett värde på fastighet. Bra eller dåligt kan man tycka. Bra för den som äger dyra villor och dåligt för de som äger ett småhus värt bara en bråkdel av de dyraste. Systemet var inte bra tidigare och inte nu heller kan jag konstatera.

Sedan såg Hägglund till att avreglera både Svensk Bilprovning och även Apoteket till privata aktörer. Bra eller dåligt kan vi tycka här också, men resultatet kan ha blivit brist på vissa läkemedel och ett snabbt stigande pris vid olika besiktningar av fordon. Visserligen kan det ha skett ändå, det får vi aldrig reda på.

Summa sumarum blev Socialdemokraterna tagna på sängen och rasade i opinion och det nya partiet Sverigedemokraterna blev då en typ av ”räddning” som gjorde att många gick över dit. Det man tryckte på var främst invandring och ”svenskheten” som skulle bibehållas. Okej, många svenskar tyckte det lät bra och sedan har partiet bara vuxit. Socialdemokraterna har hela tiden känt sig överkörda och på alla sätt försökt förminska partiet som bara lett till det motsatta och partiet SD bara blivit mer populärt.

Så här står vi idag med en relativt ny regering. Reinfeldts Nya Moderaterna har åter blivit de gamla och enbart Moderaterna efter att de bytt namn från det gamla Högerpartiet och under Holmbergs tid och före det inte var så populärt. Kanske får vi gå ännu längre tillbaka i tiden för att söka en bättre popularitet som skulle motsvara dagens eller under Reinfeldts tid. Socialdemokraterna nådde då sina största framgångar och inte minst under Erlanders tid. Vem var inte Socialdemokrat då? Kanske jag själv inte var något självklart fan av S liksom jag idag är. Sedan kom Palme samtidigt som Centerns Fälldin med det partiet hade sina största framgångar. Från den tiden har Sverige ändrat sig mycket till vad vi idag är och har. Om det är bättre idag vete sjutton. Det kanske var lugnare då och svensken var mera en tuktad individ och inte lika reaktionär som många idag blivit.

Vad beträffar taxeringsvärdet har vi nu fått nya och främst det ”fattiga Inlandet” har fått sina fastigheter upptaxerade rejält. Det kommer kommunerna tjäna på. Om detta är rättvist kan man undra. Så länge man bor i sin bostad har man inga vinster, bara en högre kostnad. Relativt billiga och enkla hus upptaxeras till förmån för dyrare och mer exklusiva som betalar högst 8 874 kr oavsett värde. Det ”rike stadsbon” torde vara vinnaren här som kan relateras till Hägglund och Kristdemokraterna verk.

Det är och blivit stora svängningarna i svensk politik som inte minst styrs från EU och vart detta slutar med kriget i Ukraina, Amerikas nu nedgångar på börsen (ekonomisk röta) och de påverkans kampanjer som rör klimatet och har övergått till en skrämselpropaganda som inte vi vanliga kan göra mycket åt. Det stora jättarna, de rika och förmögna klarar sig alltid. Har de inte alltid sett ut så, multimiljonärer och multimiljardärer är de som styr vår värld, är det inte? Tyvärr så behöver vi alla tillgång till föda och även bekvämligheter så kanske vi alla är skyldiga till den utveckling som sker.

Samhället är inte bra som det nu utvecklats. Sporten, idrotten har närmast blivit en förbannelse. Stora pengar, mygel och fanskap. Människor verka inte själva förmå hålla sina kroppar i trim, det ska tydligen vara en typ ”folkbildning” som ska styra både i det mentala och fysiska. Kanske också det väl använda ordet, social gemenskap vad fan det nu är?

Nästa gång röstning sker blir det kanske sophinken.

Fri och opåverkad