Är det plötsligt en regering som ska bestämma lägsta lönen?

Det är märkligt hur en regering plötsligt kan bestämma lägsta lönen, i det här fallet försörjningskravet för den som söker eller redan har arbetstillstånd till 27 360 kr/mån. Det finns ju inom många branscher och yrken, yrkesgrupper redan svenska medborgare som både fötts och kan bo här sedan många år som har betydligt lägre löner. Är det meningen om man kommer från ett annat land och vill arbeta här måste tjäna mer än vad många andra ”svenskar” har?

Inom sjukvården och speciellt vården där både regionerna och kommunerna betalar lägre löner än 27 360 kr/mån hur kommer det ställa sig? Vad säger den svenska fackföreningsrörelsen här? Ska fackens lönesättningar gå ut på att de ska vara lägre än en som söker arbetstillstånd? Va, va, va?

Hur kommer det bli med de som redan installerat sig här, jobbar och tjänar mindre än den nya normen. Kommer de få åka tillbaka till sitt ursprungsland då och hur ska ersättningen av arbetskraften se ut? Måste inte den också kräva en minsta minimilön av 27 360 kr/mån?

Den svenska modellen om något måste här blivit åsidosatt. I så fall kan vi inte ha en sådan skillnad överlag på liknande arbeten. Det här kommer sätta myror i huvudet på många. Men, visst jag missunnar ingen om de kan få upp sin lön, men vad säger arbetsgivarna. Det knorras redan och man ifrågasätter det här.

Ett svar vore på sin plats

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.