Stefan Löfvén åter i faggorna igen

Nu är det genom den strejk som utlysts av fackförbundet Metall att bojkotta Tesla för att få ett svenskt kollektivavtal.

Jag börjar med att erinra vad den regering som Stefan Löfven ledde vilka syften den främst i första hand hade. Var det inte batteridriften överlag och Feminismen de inriktade sig på. Nå hur gick? Blev allt så mycket bättre och man glömde tydligen en sak, den viktigaste att begränsa den grova gängkriminaliteten. En rad försök gjordes genom olika  närmast fruktlösa straffskärpningar. Problemet i sig bara ökade. Hela deras politik gick ut på klimatomställningen, att den var den viktigaste. Allt annat tycktes man glömma som samhället brottas med.

Tar Saltsjöbadsavtalet sedan 1938 kan vi undra om det inte håller på bli förlegat? Dessutom ska politiker lägga sig i den svenska modellen, var det bra att ha en f d fackföreningsledare som statsminister? Samtidigt som man hävdade att de s k ”parterna” skulle och ska göra upp sinsemellan tycks det fortfarande vara så att utomstående krafter ska lägga sig. Hur opartiskt är egentligen den svenska modellen och har den alltid varit bra för landet? På det kan man säga det inte har.

Tillväxten i städerna kan just vara den modellen som bidragit med hur vi fått, i Sverige. Att människor som arbetar och s a s gör rätt för sig ska ha betalt om de är anställda är väl självklart. Däremot kan det blivit så vi fått den motsatta effekten, den som inte gör rätt för sig har ändå samma löner.

Reinfeldt under sin tid försökte motverka detta genom en rad åtgärder. Bl a genom skattesänkningar men det blev inte bra det heller. Vissa grupper i samhället och som inte fejkade kunde dabbades orättvist. På det hela taget blev det bättre inom en viss genrer, men sämre inom andra. Närmare än så kommer jag inte i min beskrivning.

Vi ser hur utarmat inlandet blivit och här kan skyllas på att det i dagsläget och har varit olönsamt hålla på med något som inte ger intäkter som i övriga landet. Framförallt vad man tjänar i en stad. Det var så en gång alla småbönder här i norr och inlandet slogs ut och det får Socialdemokraterna främst ta åt sig. Naturligtvis hade vi knappast haft det bättre med en Moderat ledning, men kanske inte sämre? Nåväl jag tar ingen i försvar och vi kunde fått det som vi har ändå. Det verkar likt över hela världen. Det är bara städerna som växer och folk från landsbygden flyttar ut.

Trots detta tror jag bra många gärna skulle vilja lämna storstadslivet om de kunde. Men varifrån ska lönen och förtjänsten komma? Människor måste trots kunna leva av något. Det kanske går att ändra i detta med en radikalt ändrat politik. Då säger man, alldeles för dyrt. Men är det verkligen det eller skulle bli. Måste det inte vara värt något slippa det vi nu ser händer i städerna. Nåväl, jag vet inte, men hoppas Sverige börjar ändra förutsättningarna för människor mera bo var de skulle vilja.

Jag behöver inte tänka så mycket på det, varifrån jag ska få inkomsten (längre). Jag har trots allt en månatlig inkomst, inte så stor men bättre än ingen alls.

2 kommentarer

  1. edor, Vilhelmina (inläggsförfattare)

    Ser vi till vad som sägs i ett tidigare inlägg där Tesla anställda uttalar sig, säger de att de har bättre löner nu än tidigare. Vad ska man tro?

  2. edor, Vilhelmina (inläggsförfattare)

    Ibland kan en anslutning till ett fack vara tvärtom, ge lägre lön och speciellt inom vissa yrken. Nu när den här regeringen aviserat att lägsta lön är 27 000 för invandrande arbetskraft och för att få vistas i Sverige kan många andra (svenska) yrkesgrupper ha betydligt lägre lön. Vad säger facken om det och Stefan Löfven?
    Jag tycker det är humbug. Facken kan medverka till motsatsen, hålla nere lönerna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.