Sossarna ville ha ännu högre ersättning för arbetskraftsinvandring

Sossarna och deras eventuella samarbetspartners, främst Vänstern ville ha ett ännu högre krav på ersättning för arbetskraftsinvandring från icke EU-länder. 90 % av medianlönen. Man kan fråga sig varför de inte genomförde det när de satt i regering de borde de fått igenom. Troligen för att de var rädda få någon typ av rasiststämpel på sig. Nu får den här regeringen istället göra det och man slipper själva om det blir deras tur regera nästa gång. Det är mycket man nu slipper ta itu med som inte blev av under tidigare 8 år när de satt vid makten. Visserligen i minoritet, men ändå, inga allvarliga försök gjordes om det var något man ville förändra. Oavsett om man sitter i regering av minoritet borde man lägga fram förslag till det som man vill förändra. Hela deras regeringstid präglades av feghet och att inte få sitta som regeringsparti. Det var det viktigaste. Miljöpartiet hade mer kurage när de vid sista omröstningen om statsministerposten och när Magdalena A tog över avgick från regeringen. Hade S också gjort det kunde de kommit tillbaka och vunnit valet. Nä, hålla sig kvar in i det sista och även försöka spy lort över speciellt ett parti som nu tagits in i värmen. Så kan det gå när man blir alltför maktsugna.

För att återgå till arbetskraftsinvandringen och minilönen på 27 360 kr kan det vara bra. Bra för hela arbetsmarknaden och de som införde detta med dåvarande regler fram till 1 nov var faktiskt en högerstyrd regering av Reinfeldt. Det var då det ploppade upp alla dessa bemanningsföretag som nu inte klagar lite. De vill helst dumpa lönerna och jag undrar om inte dåvarande Centerledare var upphov till detta?

Alla bärplockare som oftast kommer från Thailand kommer inte komma i några mängder som tidigare. 27 360 kronor plus alla sociala avgifter, semester osv vilket bärföretag har råd med det? Ingen bärplockare i världen kan göra att både bärföretaget går med vinst samt att bärplockaren själv kan kvittera ut över 27 000 kr. Jag ser det närmast som en utopi. Det är bra att inte människor ”luras” hit i tron de ska tjäna pengar och bli rika i jämförelse var de kommer från. Oftast också gör de sig skuldsatta hemma varifrån de kommer (oftast Thailand) och får ännu sämre villkor när de kommer hem igen.

2 kommentarer

  1. brorson

    Priset på arbetskraft bestäms som allt annat ytterst av utbud och efterfrågan. Behovet av arbetskraft till yrken som kräver ingen eller låg utbildning eller yrkeserfarenhet har inte ökat, utan snarare minskat under de senaste decennierna. Under samma tid har vi haft en kraftig ökning av utbudet av sådan arbetskraft genom massinvandringen. Detta är naturligtvis extra känsligt för lågutbildade som är lätta att ersätta med andra lågutbildade. Under samma tid har vi utbudet av akademiskt utbildad arbetskraft öka mer än efterfrågan, med undantag för yrken som kräver extremt lång specialistutbilning som vissa läkare och kärnkrafttekniker, med följd att allt fler akademiker har sökt sig till låglöneyrken. Detta gör att lönenivån på 27.360 kr / mån för jobb, till vilka fortfarande råder fri arbetskraftinvandring är på tok för låg. En mer rimlig nivå hade varit mellan 40.000 och 60.000 kr / mån.

    Universitet och högskolor har i alltför hög grad satsat på kvantitet i stället för kvalitet, lågbudetutbildningar med många studenter per universitetslärare i stället för dyra specialistutbildningar. Hur ska det gå när Sverige återigen ska satsa på kärnkraft? Sverige var en gång i tiden en ledande kärnkraftnation med egna reaktorkonstruktioner i världsklass. Flertalet kvarvarande reaktorkonstruktörer har nu uppnått ålder 90 år och torde därmed även vara för gamla för att lära upp nya konstruktörer. Samtidigt översvämmas arbetsmarknaden av akademiker, som inte kan få jobb som de är utbildade för. i bästa fall får de jobb som chefer på den lägre nivån i branscher som de helt saknar yrkeserfarenhet. Jobb, som gamla arbetare med lägre utbildning men med många års yrkeserfarenhet skulle klara mycket bättre.

    Det är en vanlig missuppfattning bland ”medelhögutbildade” att lågutbildade inte klarar någonting alls. De vet inte att man lär så länge an lever. Men helt klart är att akademiker, som inte har jobb som de är utbildade för, har studievana och skulle kunna läsa in en ny akademisk examen på betydligt kortare tid än en student som kommer direkt från gymnasiet. Men lönar det sig med en lön på endast drygt 27.360 kr, om man tjänar 24.000 kr för det jobb som man har? Ta nya studielån, som ska betalas tillbaka under ett kortare återstående yrkesliv.

    Politiker har alldeles för länge haft utbidlning för att öka arbetslösas förmåga att konkurrera om de alltför få lediga jobben som en mirakelmedicin. Utan att tänka på att när någon flyttas fram, kommer någon annan att stå sist i kön. Det behövs en rejäl broms för arbetskraftimporten även till jobb med löner över 40.000 kr / mån, Vad det egentligen handlar om, är att skydda de lågutbildade, och särskilt de bland dem, som kan jobba men inte vill eller kan studera, bland andra invandrare, som har permanenta uppehållstillstånd men kanske har problem med svenska språket, Att de får en chans till egen försörjning som är högre än existensminimum.

    Många, som kallar sig antirasister, vill i själva verket ha ett svenskt apartheidsystem med en extremt fattig svart underklass, som passar upp på den vita övre medelklass, som de själva anser sig tillhöra eller vill tillhöra – genom ökade klasskillnader. Och detta gäller inte minst vissa invandrare, som tycker att de tillhör en bättre ras än personer med en mörkare hudfärg än de själva. Och även om de har en något mörkare hudfärg än den svenska ursprungsbefolkningen har de ett särskilt förakt mot just svenskar. Men det är ju förbjudet att tala om rasismen bland invandrare.

    För oss gamla pensionärer, som inte har hemmavarande barn att försörja, är 27.360 / mån kr en oförskämt hög lön, Men på tok för låg för att locka hit de utländska specialister, som det verkligen är brist på.

    • edor, Vilhelmina (inläggsförfattare)

      Det var ett långt inlägg med många frågetecken och jag kan varken säga ”da” eller ”njet”.
      Ska man säga något så har det ju ingen betydelse när väl meriterad icke Europeisk (EU) arbetskraft söker sig hit. 27 360 är ju ingenting för en utbildad läkare eller någon annan med högre utbildning. Så här är fritt fram fram för invandring. Vi behöver också folk som redan är utbildade inom många olika branscher. Att stoppa invandring för att de inte är svenskar eller inte tillhör EU liknar mera rasism. Något som kan liknas vid Ku Kux Klan. Jag hoppas inte syftet går ut på det?
      Men trots detta har nu en regering lagt sig i lönebildningen enligt min mening och härmed skulle den svenska modellen vackla rejält.
      Inhyrd personal i bemanningsföretag där läkare och sjuksköterskor ingår, kan en sjuksköterska tjäna uppemot 60 000 i månaden. Vad en läkare skulle tjäna torde vara det dubbla. Det är regionerna som i slutändan betalar, vill säga alla vi som betalar skatt. Hur bra är det systemet, även om vi ser till rättvisesystemet (jämlikheten för anställda) och hur den svenska modellen skulle fungera. Det var högerregeringen under Reinfeldt som detta system tog fart, samma höger vill nu avskaffa det fast med nya högerpolitiker. Är inte detta märkligt? Om man löser detta genom att utestänga arbetskraft från utomeuropeiska länder och vi endast får en ”vit makt” attityd kan inte heller det vara särskilt hedrande för ett land som säger sig ligga främst när det gäller demokrati. Vi har nu gått så långt i vår diskriminerande syn på vissa människor att vi inte riskfritt kan gå på ett sportevenemang eller en offentlig tillställning utan att bli utpekade för angrepp. Hur bra är det i en värld som består av ca: 8 miljarder människor och vi tror oss ca: 10 miljoner vara de enda i världen som har blivit näst intill införstådda att vi skulle vara någon typ av ren ras. Vart är vi på väg då – igen?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.