Den utarmade skogen och den minskade älgstammen

En gång i tiden fanns det knappt en älg, i alla i våra trakter, inlandet och Lappland. Hur det var i övriga Sverige vet jag inte. Jag vet bara att det var ett helt annorlunda skogsbruk än det vi har idag. Visserligen avverkades det men inte samma takt och utsträckning som idag. Metoderna hur skogen avverkades har blivit helt annorlunda också.

Vad arbetade folk med häruppe, många trots de dåliga förhållande som då existerade inom skogsbruket. Lönerna var låga, ja rent av usla och de som ägde avverkningarna, hade köpt upp skog eller stod som ansvariga för avverkningarna ville naturligtvis ha ett så lågt pris som möjligt på arbetskraften. Som vi vet kunde många istället bli skyldiga pengar när avvärkningarna var slut. Ungefär som dagens hitvandrande bärplockare som kan ha skulder efter deras säsong är över, genom att det lånat pengar för att ta sig hit i tron de troligen blivit lovade goda förtjänster som sedan om det haft någon typ av förtjänst gjorts avdrag på hyra, mat och transporter.

Det var vidriga förhållande för den tidigare arbetskraften inom skogsbruket. En tjänsteman från den s k ”kronan” eller någon annan ”topptittare” skulle respekteras och inte sällan fick arbetaren stå med mössan i hand, buga och bocka. Några egentliga avtal fanns inte men började komma så smått och visst blev det då lite bättre, men inte bra. Skogen och skogsarbetaren har alltid setts som en mindervärdig typ i jämförelse med andra yrken om vi kallar det så. Trots deras viktiga insats genom de avverkningar som ändå skedde och gav virke till både sågindustrin och massa/papper. Det var vida känt hur man hyllade maskinerna som mer och mer började komma. Argumentet var oftast att de inte behövdes några sociala avgifter åt dessa. Man föraktade fortfarande människan skogsarbetaren.

Hur det blivit idag kan vi se här. Även älgen har börjat minska igen, dock inte till de nivåer som jag i början beskriver. Det har tyvärr också visat sig att den höga avskjutningen inte gjort att skogsbruket växt. Snarare motsatsen, det minskar hela tiden, tillgången på produktiv skog.

Jag finner ingen glädje i det sätt som nu skogen upparbetas, ja rent skövlas för att öka vinsterna till de stora kapitalägarna som inte bryr sig ett dugg om människorna. Hur de ska fortsätta leva här då nästan vi kommer ha bara kalhyggen och att den skog som avverkats transporterats bort dygnet runt i många år till fabrikerna nere vid kusten som även kan ha byggt Europas största fabriker för tillverkning av papper/kraftpapper (kartong). Det är klart allting kommer ta slut en vacker dag. Både fabrikerna och bristen på råmaterialet vad de tillverkar av.

Det är en dålig politik som präglat i nästan 100 år och som inte blivit bättre utan sämre. Här torde de största svenska partierna sökas bland de mest skyldiga.

Men, vem bryr sig?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.