Klimatomställning = ekonomiomställning

Av , , Bli först att kommentera 16

Det är märkligt att man inte förstår detta. Det är mycket komplicerat för att inte säga en omöjlighet om det syftas på att alla länder i världen ska sluta med fossilt bränsle. För privatpersoner, även i Sverige och om vi räknas till en av de rikaste länderna i världen kan det bli svårt även för oss. Och om hela Norden ”ställer om” skulle det knappt märkas i den totala utsläppsminskningen. Ta Indien som är det folkrikaste landet i världen (1,4 miljarder) jämte Kina. Hur ska alla ha råd här (Indien) köra fossilfritt? Det är närmast en omöjlighet och alla andra länder där man inte ens har råd äta eller på annat sätt lever långt under vad vi menar med existensminimum. Visserligen är standarden låg överlag och här kan man få vara glad om man äger en cykel, än mindre en dyr elbil. Det är ju patetiskt.

Hur skulle jordens befolkning kunna få det bättre om hela det maskineri som nu drivs och drivits av fossila bränslen inte existera längre? Hela vår s k ”välfärd” bygger på det och har byggts upp med. det fossila bränslet. Skulle fattiga länder som nu klagar på klimatet få det bättre om de rika inte kan bidra? Jag menar då måste vi alla också börja leva som vi i grunden en gång hade och vem vill det?

Jag tror mycket i det här är bara tomma ord som aldrig kommer bli verklighet på riktigt. Om bara de länder som nu kör en gammal bil, moped (2-takt) eller vad de nu använder för att färdas skulle bara ha en nyare modernare som drivs med fossila drivmedel skulle det göra mycket.

Det går inte ihop vad man eftersträvar, det är som att äta av kakan men ändå ha den kvar.

Visst är bra om vi slipper utsläppen, främst från trafiken och i boendemiljöer, men det kommer knappast hjälpa vad man strävar efter. Ett helt förändrat klimat med högst 1,5 graders temperaturhöjning. Det kanske skulle ske eller skett ändå.

Det kan vara lika omöjligt som att ta ned ett moln från himmelen det man tror man ska uppnå.

Jag är för ren miljö, men tror inte på fantasier.