Den uppochner vända världen

Många hyllar säkert de bränslesänkningar som kommer ske efter nyår. Speciellt dieseln sägs sjunka omkring 4 kr/L. Bensinen någon krona.

Nu har ändå regeringen för avsikt höja genom det uttjadade ordet, utsläppsrätter, eller en utsläppsavgift. Det är väl samma sak? Jävla fåntrattar, så har man hållit på nu i flera decennier, tidigare regeringar och laborerat och nu den här. Snart blir vi väl uppmanade till självmord, ta livet av oss. Om inte vi själva gör det verkar det som de ändå kommer göra det, ta livet av oss.

Den som trodde den här regeringen var något bättre än övriga starkt influerad av Jimmie Åkessons Sverigedemokrater kan dra nåt gammalt över sig. Åkesson är en bluff och även SD som de gör sina utspel. Ena dagen är de emot HBTQ och judar, andra dagen prisar man det. Åkessons parti är en direkt vindflöjel och liknar mera ett vindkraftverk. Det fungerar när det blåser, i annat fall inte.

Norge kommer förbjuda bensin och dieselbilar, bilar med förbränningsmotorer vad jag förstått. Det är samma sak som Sverige skulle tillverka och sälja knark till andra länder, men förbjuda det här. Likadant agerar Norge, fast här med oljeförsäljningen från de stora oljeborrtornen i havet. Det är ju lika falskt. Sälja olja för att finansiera elbilar, eller för att knäcka förbränningsmotorerna.

Det finns ingen måtta på all dårskap i vår värld, i vårt EU. Elen vill de också påföra extra avgifter, tro det eller ej, utsläppsrätter.

Billigare el med kärnkraft det kan den som vill drömma om. I slutändan blir allting så dyrt att endast de med de högsta inkomsterna får råd leva. Jag spolar hela helvetet.

Åkesson är nog bara en illaluktande latrin. Någon politiker blir han aldrig. Riktig politiker. Åkesson och SD är nog mera en bluff.

Frågan om inte Kristersson och hans kumpaner också är.

Vi torde få leva med detta att Sverige gått ner sig och alla försök till räddning verkar bara bli sämre.

Nu skiter jag i det här.

God Jul

6 kommentarer

  1. brorson

    Elsa Widding var SD:s bästa värvning någonsin, men hon hoppade av och blev ”vilde”, sedan SD underlåtit att ta ställning för henne, när hon utsattes för grovt förtal av utbildningsministern Mats Persson, K: Allt för att hålla ihop Tidö-laget eller berodde det på interna strider om partilinjen inom SD? Vars klimat-orakel Mattias Kinnunen, som inte ens har skuggan av Widdings sakkunskap i ämnet, försöker rida på två hästar samtidigt: Å ena sidan är jordens undergång nära, men å andra sidan ska Sverige inte göra något för att hindra detta. Utbildningsministern är en fackidiot som har höga betyg i politisk vetenskap, men ingenting inom fysik och naturvetenskap.

    Ska Sveriges framtida energipolitik bli en kompromiss mellan Kinnunen, Persson och senfärdiga Ebba, kommer Sverige att ruineras ekonomiskt, – och norrlänningarna, trots närheten till den billiga vattenkraften, kommer att ha högre elpriser än södra Sverige. Medan Ebba haft fullt upp med sprit. och sexorgierna i det egna partiet sant räddat väninnan Sara Skyttedels plats i EU-parlamentet, har reaktorleverantörernas orderböcker blivit fullteknade för lång tid framöver av mer framsynta köpare, bl. a. Polen, som redan valt leverantör och plats (Östersjökusten) för sina fyra första reaktorer. Vilket kommer att säkra både billig el i Sydsverige och den polska kärnkraftens lönsamhet. under lång tid framöver.

    Norrkänningen är som vanligt grundlurad. Ebba lovade under julafton (utan stöd av finansministeern?) miljardregn över spekulativ affärsverksamhet vid Norrlandskusten – som inga privatkapitalister skulle riskera egna pengar till, utan enorma statliga subventioner- (Det är skillnad mellan subventioner, som alltid betalas ut, och kreditgarantier mot oförutsedda förluster.) Resultatet blir bostadsbrist vid kusen samt brist på i stort sett altlling annat och högre priser i hela Norrland

    Klimatmötet i Qatar blev en seger för de oljeproducerande arabstaterna, dels genom intet förpliktande formulering om att ”fasa ut” CO2. utsläppen och dels genom förvärrat självskadebeteende hos européerna i form av enoma kostnader för infångning av koldilxod utam att den infångade koldilixifen kommer att användas till något nyttigt. Den ska pmpas ner i bergrunden under Nordsjön. Hur ska det betalas` Genom höjda skatter på bensin och diesel samt på el?,. Och kommer Ukraina någonsin att kunna betala tillbaka de enorma lånen, som EU-kommissionen harf utlovat, och som inte kommer att räcka till om USA drar sig ur?

    Med kärnkraftens lönsamhet är det så, att anläggningskapitalet, inikl. ränta på ränta, måste återbetalas inom reaktorns ekonomiska livslängd, som i bästa fall sammanfaller med reaktorns tekniska livslängd. Detta innebär att utan mostvarande ökning av efterfrågan på el, kommer lönsamheten hos den senast byggda reaktorn att minska för varje ny reaktor som byggs. Den tekniska livslöngden bestäms av när kostnaden för fortsatt underhåll och reparation blir större än kapitalkostnderna för en ny anläggning av samma slag. Så vitt jag vet, sätter antalet snabbstopp (nödstopp) en absulut gräns för den tekniska livslängden p,g,a utmattning av materialet.

    Den ekonomiska livslängden hos en gammal anläggning bestäms av den totala kostnaden samt totala intäktern avid jämförelse med nya konstruktioner. Och chansen att nya och driftbilligare samt mer produktiva konstruktioner utvecklas ökar ju med tiden. Regeringens politik att många reaktorer, som kan bli för många och av en vid driftstart föråldrad konstruktion ska vara i drift ska vadra konstruktion, ska vara i drift 2045 i stället för att ett mindre antal ska vara i drift senas 2032, tyder på enorm okunnighet i både elektricitetslära och företagsekonomi hos den ansvariga ministern.

    Den företagsekonomiska principen är tämligen enkel. Jämför med när det lönar sig bättre (inkl. amortering och rånta) att köpa ny bil, jämfört med fortsatt drift, underhåll och reparationer hos den ga

  2. brorson

    Några få ord kiipptes bort i min förra kommentar. Det handlade alltså om den ekonomiska livslängden hos en bil resp. en reaktor, att det i princip är samma slags ekonomiska kalkyler, som avgör när det är dags att byta. Men för reaktorn handlar det om mycket större tal, och dessutom tillkommer ränta på ränta under byggtiden. Jag har försökt räkna på detta. Om de direkta kostnaderna för löner och material under byggtiden är sammanlagt 40 miljarder kr (något i underkant p.g.a. inflationen) byggtiden är 5 år och räntan 7 % under hela byggtiden, kommer den ackumulerade kapitalskulden vid driftstart att vara nästan 70 miljarder-

    Med nu förutsebara elpriser kommer det vara möjligt att amortera av hela kapitalskulden på 15 – 20 år vid 300 driftdagar med full effekt per år. Jag har då räknat med driftstopp under drygt två månader per år p.g.a. minskad el-efterfrågan sommartid (då även bränslebyte och planerat underhåll ska ske) samt driftsopp p.g.a. snabbstopp och oplanerat underhåll. Under tiden vi haft kärnkraft har antalet snabbstopp per år minskat p.g.a. bättre övervakning (färre falsklarm) samt bättre förebyggande underhåll samt lagerhållning av reservdelar. Detta har fungerat bättre i Finland än i Sverige vid samma reaktorttyper, P.g.a. de ständiga propåerna om avveckling av kärnkraften i Sverige, har det brustit i lagerhållning av reservdelar, vilket har lett till onödigt länga driftstopp.

    Den tekniska och ekonomiska livslängden har vid starten av de svenska reaktorerna beräknats till 40 år, men har efter livstidsförlängande reparationer visat sig bli minst 60 år. En reaktor av samma slag, som byggs idag torde komma att ha en teknisk livslängd på 80 – 100 år, Den ekonomiska livslängden gtordevara desto svårare att förutse. Och ju längre tid, som går före byggstart, desto svårare blir det att göra den förutsägelsen. Därför är regeringens senfärdighet oförlåtlig, både senvärdigheten med byggstasrt och beslutet redan nu att bygga tio nya reaktorer. Så många reaktorer kommer kanske inte att behövas om det fossilfria stålet blir en flopp?

    En fullskalig reaktor som byggs idag, har en effekt på 1.600 MW. De tre minsta reaktorerna. hade en sammanlagd effekt på 1.700 MW. Om man även räknar med de gjorda effekthöjninganrna hos kvarvarnande reaktor. räcker det med en enda ny reaktor för att ersätta dessa tre. Sedan dessa tre tagits ur bruk, har ytterligare tre tagits ur bruk. Dessa tre hade en sammanlagd effekt på knappt 3.200 MW. Dessa tre kan altså ersättas med två nya. Det räcker således med tre nya, fullskaliga reaktorer för att uppnå samma effekt och t.o.m. överträffa densamma. när samtliga tolv reaktorer var i drift. En tidig byggstart för dessa borde haft högsta politiska prioritet .Besluten om de ytterligare sju, om alla de verkligen kommer att behövas, kunde ha skjutits till senare delen av 20-talet eller början av 30-talet-

    I stället kommer de sluga polackerna att tjäna storkovan på effektbristen i Sverige, innan det EVENTUELLT blir dags att ersätta kolkraftverken i södra Polen med kärnkraften från norra Polen. Mendet kommer kanska aldrig att ske. Oavsett om orsaken är att jorden faktiskt har gått under eller om orsaken kommer att vara att ingen undergått har skett – och lättskrämda människor i stället har hittat något annan att vara rädda för. Kanske en ny istrid med en tio km tjok inalndsis över Sverige och nora Polen? Tänk om det blir kallare i ställe för varmare?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.