Har vi råd med krig/försvar men inte vård?

Av , , 3 kommentarer 11

Den vårdstrejk (övertidsblockad) som nu är försvarar jag. Ända sedan pandemin och kanske även före den har vården rustats ner, inte minst av den politik som förts. Jag anser det är främst den högerpolitik som dominerat, låt säga sedan Reinfeldts styre. Vi ser själva vad Reinfeldt själv är ute efter. Höga poster ligger främst i hans intresse och därmed en hög lön. Hur andra kan ha – typiskt högerpolitik – är ointressant, men jobba ska dessa som av den högerinriktade skaran är bortskämda med det.

Att det kan brista inom regioner och även som sjukvården i helhet kan också finnas. Min undran är varför det tar sådan lång tid för en patient/sjukling och kanske med den svåraste sjukdomen vi idag har, cancer att få en rejäl diagnos och/eller behandling? Det kan gälla fler sjukdomar och sjukdomstillstånd varför det ska behöva ta så lång tid för operation eller behandling. I många fall och vid allvarliga sjukdomar hinner patienten dö. Varför dessa långa väntetider?

Och visst kan sättet och hur regioner arbetar ifrågasättas. Är Västerbottens region en sådan som på något sätt gått i träda och skulle må bra av ett byte, ett politiskt byte?

Totalt sett är jag ändå konfunderad till hur hela vården sköts och vad som prioriteras inom svensk politik. I ena fallet har vi råd med vad som helst, men i andra ingenting. Vi vet hur det kan se ut i det land som påstås vara världens rikaste. Rikaste javisst, för den som har råd med vård är den säkert bra, men andra? Är det det vi går mot med en mera högerinriktad svensk politik?

Jag har inte något speciellt klaga på för egen del.

(En konstig ekvation. Vid krig är det inte extra viktigt ha en fungerande vård?)