Hur många skjortknappar uppknäppta?

För att få tillräcklig variation mellan mina outfits väljer jag vissa dagar att låta slipsen hänga kvar hemma i garderoben. Utan slipsen får ens outfit en något mer avslappnad och casual känsla. Men ett litet dilemma uppstår, hur ska man göra med skjortknapparna?

Vissa vill göra gällande att detta är en fråga om personlighet. I viss mån kan jag hålla med. Men enligt mig bör det handla om att kunna läsa av och förstå när man ska knäppa eller knäppa upp skjortknapparna utefter vilka sammanhang man ska att röra sig i. Vilket bara det är en konst i sig. Jag har på sistone reflekterat allt mer kring detta område vilket har gett till resultat att detta blogginlägg nu skrivs.

 

Enligt mig knäpper du bara alla skjortknappar när du ska bära slips eller fluga. Aldrig annars! Jag upplever att det är vanligast att köra en knapp uppknäppt. Kan det bero på att det är främst män från business- och finansvärlden jag har sett? Inte vet jag, men om så är fallet bör man lägga på minnet att den världen är något mindre tilltalande rent sartoriellt. Att endast låta kragknappen vara uppknäppt är något jag inte rekommenderar till någon. Det kan hända att jag under min uppväxt körde på detta, tyvärr. Men det är preskriberat idag. 😉 Jag tycker att formen på knappslån som uppstår ger ett alldeles för stelt intryck. En knapp (1280x853)
Två knappar uppknäppta är det som i min bok istället känns mest neutralt och just tillräckligt avslappnat. Jag tycker att detta bör vara standard i de flesta vardagssituationer och sammanhang. Speciellt förtjust är jag i de skjortor som får en snygg ”böj” på knappslån just över det andra knapphålet. Det är dock viktigt att man har i åtanke att det blir olika lätt att få till den här ”böjen” beroende på vilket material skjortan består av.

Två knappar (1280x779)

Tre knappar uppknäppta tycker jag ger ett härligt avslappnat intryck om man behärskar det. En del i att ’behärska det’ handlar om att bära det med en avslappnad utstrålning. Om effektsökeriet i att knäppa upp den tredje knappen blir för påtagligt hos bäraren försvinner däremot allt det härliga och eleganta. Åtminstone i mina ögon. Skulle det vara så att att man behärskar det, är det trots det två knappar som gäller när du är på stan.

Okej med tre knappar uppknäppta är det såtillvida att du ser vatten. Punkt.

Dit räknas dock varken regnfontäner eller vattenpölarNere vid våra fantastiska norrländska älvar är det däremot bara att knäppa upp den tredje knappen!

Rasmus illustrerar hur det kan se ut med tre knappar uppknäppta på en vit Oxford-skjorta.

Rasmus illustrerar hur det kan se ut med tre knappar uppknäppta på en vit Oxford-skjorta.

Fyra eller fler knappar uppknäppta har jag endast sett på dansgolv på krogar för 18-åringar. Visst kan alla som läser detta lova att låta det fortsätta vara så?!

Det här snacket som kan uppstå i vissa sammanhang om att knäppa upp just så många knappar i syfte att man ska visa det eventuella brösthår man har, är en diskurs jag väljer att inte anamma. Gör det inte du heller! Det är väldigt oelegant. Lämna det till Manny i Scarface, ingen annan. Jag är förvisso inte säker på att det var hans syfte, men det blev likväl resultatet.

Avslutningsvis har vi knapparna som håller nere kragen. ”Button down” kallas det på skjortor likt de på bilderna i detta inlägg och ”Button under” kallas det på skjortor där knapparna sitter under kragen. Hur som helst, hur gör man då med dessa knappar? Jo, om du har semester eller befinner dig i södra Europa kan du knäppa upp dem. Annars låter du dem vara knäppta!

Än en gång, det här är bara vad jag personligen tycker och tänker när det kommer till vilka skjortknappar som ska knäppas upp eller inte. Alla gör precis som man vill, man behöver inte följa mina resonemang. Men man får hemskt gärna göra det om man vill!

Ps. visst vet ni att vi även finns på Karl and friends ds.

Ha det fint och SuitUp!

Rasmus

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.