Skolminnen

Alla har vi minnen från skoltiden, roliga eller tråkiga. Jag har några mindre trevliga minnen, som jag har svårt att släppa ur mitt huvud.

Jag har funderat många gånger, varför var vi unga 12- och 13-åriga skolelever tvungna att lära oss växter på latinska. Det var pinsamt. En gammal och sträng lärare från Vasa förhörde oss.. (Jag gick skolan i Vähäkyrö).

En tråkig minne var också, när en everstlöjtnant som lärare mobbade mig på grund av att jag var för allvarlig. ”Ska Haapanen bli en ”ruustinna” (prästens fru), hånade han i klassen.

Tråkigt var också när på sylektionen behövde vi sy ett vitt husmodersförkläde (i bilden). Jag tyckte redan då om att skapa fritt mina handarbeten.

Jag hade även svårt att fatta de konstiga ”kumeluerna”, d v s noter…

kasvisto

Luhtamatara

Maariankammekka

skolforklade

”Brådska har ingen välsignelse med sig.” (Swahiliskt ordspråk)

I dag ska jag försöka ta mig tid att njuta av min dag.

Etiketter:

2 kommentarer

  1. Marja Granqvist

    Jag samlade också växter i ett herbarium… tre somrar och 30 växter varje sommar. Vi skulle skriva ner namnen på sådana där lappar, på latin och svenska, men vi behövde bara kunna de svenska namnen.
    Tänk att du har kvar förklädet. 🙂 Kram.

    • Terttu Haapanen (inläggsförfattare)

      Hej Marja! Jag har tittat närmare hur förkläden gjordes. Det var för noggrant och det kändes jobbigt… Men detta förkläde ryms bara halvvägs på mig. Kanske har krympt 😉
      Halaus!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.