Om brödtraditioner
Benämningar av brödet skiljer sig i olika delar av Sverige.
I norr heter brödet Ljusugnsbröd, Halvtjockkakun, Tunnbröd, Mjuk tunnbröd och chakku.
Däremot söder om Lycksele pratas om Tunnbröd, Mjukkaka, Korntunnbröd, Potatiskaka och Blodbröd.
En stark tradition förenar familjer i brödbakningen på bagarstugor, som finns överallt speciellt i Västerbotten.
Anki Berg och Sirpa Kärki har skrivit boken Brödkult i Västerbotten.
Anki berättade om deras erfarenheter i samband med intervjuer hos länets kvinnor.
Det var mycket intressant att lyssna till henne.
Engagemanget anordnades av Sjungaregården.
Jag har upplevt som ”utomstående invandrare” hur denna baktradition är på allas läppar.
Jag känner bara potatisrieska från den tiden när jag bodde i Uleåborg.
Invigning av den renoverade bagarstugan i går…
Anki Berg
Människor växer, då de inspireras av höga syften, då deras horisont är vid. (ALEXIS CARREL)
//Sasu