Ghibli-museumet!

 Idag var det dags, dagen med stort D. Det var nämligen till idag vi köpt biljetter till Ghibli-museumet! Vi planerade allt supernoga, fixade matlådor, ställde en veckarklocka för att slippa stressa, och jag hade kollat upp allt om hur vi skulle ta oss dit. Jag hade kommit fram till att om vi for hemifrån 13.00, dvs. en timme före våra biljetter gällde, så skulle vi hinna med marginal. Problemet var att jag inte hade tänkt alls när jag kom fram till det. Strax efter vi hade börjat gå insåg jag nämligen att det skulle ta totalt 65 minuter att ta sig till museumet, om ingen försening alls inträffade. Jisses vilken ångest jag fick! Vi sprang hela vägen till tunnelbanestationen, sprang på Shinjuku-stationen när vi bytte linje, och sprang sedan till den buss som gick direkt till museumet. Och vet ni vad? Vi hann! Eller hann och hann, dom var inte så noggranna med tiderna, så det gjorde inget att vi var sena.

Museumet i sig var helt fantastiskt, precis som väntat. Bland annat fanns det ett rum fyllt från golv till tak med originalakvareller, och ja….allt var fantastiskt! Det fanns en massa att pilla på, saker att snurra på, saker att titta på osv. Bland annat fick vi se en specialgjord kortfilm, som var precis lika söt som allt annat Studio Ghibli producerar.

Eftersom Ponyo på klippan vid havet (för att använda den svenska titeln) är den nyaste Ghibli-filmen så fanns det två hela rum med en gigantisk Ponyo-utställning. I ett annat rum fanns en gigantisk kattbuss (tyvärr bara för barn i lågstadieåldern), och så fortsatte det. BARA en massa fantastiskheter (för att komma på ett nytt ord) vart man än gick.

För er som inte vet vad Studio Ghibli är (typ mormor) kan jag berätta att det är ungefär som Japans motsvarighet till Disney, dvs. en studio som gör tecknad film. Världens bästa tecknade filmer, till och med. Varenda en av dem är ett konstverk i sig. Helt fantastiskt!

Tyvärr var det fotograferingsförbud inne på museumet, efter som det "ska upplevas med egna ögon, och inte genom en kameralins" (fritt citerat från museumets hemsida). Dock knep jag ett par foton utanför museumet, så håll till godo kära läsare, så lägger jag upp dem så snart jag ids.

3 kommentarer

  1. Maria Eriksson

    Kul att höra lite om museumet, jag ska till Tokyo om ett par veckor och ska besöka Ghibli museum, nu blev jag ännu mer intresserad.
    Maila mig gärna med tips på hur du åkte dit, vilken buss som gäller och vilken station man ska av på. Jag kommer att bo i Ginza.

  2. Helga Wennstedt

    Svar till Maria Eriksson (2010-04-08 11:14)
    Hej Maria! Jag kan tyvärr inte se din mailadress (det är nog bara VK-redaktionen som kan det), men jag åkte först Yamanote line till Shinjuku-stationen, sedan bytte jag till Chuô line (det är tydligt skyltat på Shinjuku-stationen, och lätt att hitta) och åkte den till ändstationen: Mitaka (tar ca 20 min). Där gick jag ut genom South Exit och följde skyltarna till Ghibli Museum Bus Stop, och åkte direktbuss till museumet. Vill du ha en mer utförlig beskrivning eller undrar över något annat är det bara att maila mig: [email protected]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.