Allvarligt talat!

I går var jag på musikcafé på Folkets Hus och blev mäkta imponerad av alla duktiga ungdomar som sjöng och spelade. Imponerande! Och att så många kom för att lyssna. Hoppas det kommer fler såna kvällar.

Har läst några av kommentarerna angående ryssarna som vill komma hit och jobba, och tycker det är bra att så olika åsikter kommer fram. En som fångade mitt intresse extra mycket är den från "Anton" som tycker att "svenskundervisningen varit för långsam för att ge någon effekt". Och så undrar han varför man vill att undervisningen ska bedrivas på 100%. Snälla nån. Ibland blir jag rädd när jag ser vilken okunskap det finns! I mitt klassrum sitter fjorton elever- från Burma, Sri Lanka, Eritrea, Afghanistan, Iran och Tyskland. Alla har lämnat sitt land, sin familj, sina vänner av orsaker vi inte ens kan förstå.

Många lider av stress och upplevelser de aldrig fått bearbeta, sjukvården räcker inte till när det saknas tolkar och läkare som inte tar dem på allvar. Några av de flyktingar som kommer nu är svårt undernärda och kommer direkt från krigets fasor och en tillvaro i stora flyktingläger. Så landar de hos oss på SFI och ska lära sig ett nytt språk. Från att ha flyttat runt med kameler och aldrig suttit i en skolbänk ska de nu lära sig ett helt nytt alfabet. De ska lära sig att tänka ny ordföljd, att läsa från vänster till höger och dessutom lära sig att uttala ord med ljud de inte har i sitt språk.

Efter tre timmars undervisning per dag ska de gå hem till en lägenhet där de inte använder det nya språket. Så ser verkligheten ut och om det finns fler som tycker som "Anton" så kan ni ju komma ned till oss och se hur lätt det är. Att det inte skulle vara bra att ge dem mera timmar på SFI förstår jag bara inte???

Nu är jag INTE ute efter att man ska tycka synd om folk. Det är bra att de fått komma till trygga Sorsele och möjlighet till ett nytt liv, men jag önskar att det fanns större insikt hos alla.

Ha en bra dag!

8 kommentarer

  1. Rune T

    Bästa Carola!

    Bra skrivet. Många av våra kvotflyktingar gör en resa på 600 – 1200 mil. Men de reser i ett tidsperspektiv på kanske 200 – 300 år… Från ett gammalt inarbetat och känt nomadliv till ett ”high-techsamhälle”. Det är en stor resa.

    Om Du tar del av besluten i KS och förslagen till KF, så kommer Du att se,vilka mått och steg politiken i Sorsele tar.

    Rune

  2. Carola Boström

    Svar till Rune T (2011-11-18 14:52)
    Tack för att du läser och kommenterar Rune. Vi kan inte förstå vilken resa de gör och det är beundransvärt att de kan anpassa sig till den tillvaro de möter här.

    Jag får väl ta mig tid och läsa protokollen från era sammankomster och återkomma i ärendet för nu vet jag inte mycket om vilka steg ni tar inom politiken, mer än det jag möter i min verklighet….

  3. Inger Hellman

    Jag bor granne med en stor del av flyktingarna och ser på nära håll hur de har det. Jag önskar att de skulle finnas någon möjlighet att hjälpa dem in i vår vanliga vardag, å då tänker jag inte på språket. Vi säger mest hej till varandra och ibland så för jag och kvinnorna en lättare konversation, men det är svårt för båda. Det uppstår problem lite nu och då och jag kan känna mig lite irriterad, men innerst så förstår jag varför det blir fel. De kommer från förhållanden som de flesta av oss bara sett på film eller bild och aldrig upplevt. Inte ens våra far och morföräldrar har den erfarenheten. Nog skulle jag kunna bjuda in dem till mig ibland, men de skulle nog känna sig obekväma bland alla mina saker. Tänk om det fanns en enkel lokal här i området där man kunde samlas och koka kaffe och bara vara vanlig…
    Lite tankar från mig när jag tittar ut och ser barnen gå barfota på den frostiga marken.

  4. Carola Boström

    Svar till Inger Hellman (2011-11-19 13:20)
    Tack Inger för att du delar med dig av dina fina tankar. Jag förstår precis vad du menar. Man kan göra mycket som medmänniska, att bara bjuda in dem en liten stund kan rädda hela deras dag. Jag har ibland bara suttit hos någon familj utan att knappt växla ett ord, men de har varit så glada för mitt besök. Jag önskar precis som du att det fanns en naturlig mötesplats där man bara kunde vara tillsammans!

  5. Anton

    Tänk så fel det kan bli ibland. Det hade försvunnit ett inte i min kommentar. Det jag undrade över är ju varför man inte vill studierna ska intensifieras än mer.

  6. Carola Boström

    Svar till Anton (2011-11-20 12:26)
    Okej, då får ju ditt inlägg en helt annan vinkel! Jag tror att pengarna satsas på något helt annat än lärare och vettiga lokaler. Vart pengarna placeras vet jag inte, men någon annan anledning kan jag inte se…..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.