Att flyta med eller inte är frågan…..

"Stackars hon som bara flyter med

som aldrig lärde sig ta sats, hon som ägna all sin tid åt nåt hon inte ville bli

för det var bara där det fanns en plats"

Så sjunger Lars Winnerbäck,  jag fastnade för de orden och tänkte: "Jag vill inte bli som hon!"

Min livsfilosofi är att det alltid finns en mening med allt som händer (nåja, nästan allt i alla fall) och att förändras är en del av livet. För tjugo (!) år sedan var jag en av många aktivister som stoppade bilar i centrala Göteborg genom att sätta mig mitt i gatan (för att bilar förpestar luften med sina avgaser), protesterade mot porrklubbarna på Andra Långgatan och gick i första majtåget medan nynazisterna provocerade oss genom att stå längs Göta Kanal i uniformer och höjda flaggor. Det var spännande tider och det kändes som att jag gjorde något bra!

Nu bor jag i Sorsele och känner att mer och mer av den där "gamla" eller unga, Carola börjar väckas till liv. Här krossar man inte rutor och går ut på barrikaderna för att protestera, vilket är fullt förståeligt, men oj vad jag önskar att fler gjorde sina röster hörda!

Jag har bestämt mig för att inte flyta med och vara tyst och tacksam som man förväntas vara i den här kommunen. Om jag sedan får bära hundhuvudet för att jag för fram vad många andra tänker må vara hänt.

Jag har tre barn varav en går i gymnasiet, en i andra klass och en på förskolan. Alla är pojkar men olika som individer, med olika behov. När jag som mamma oroas för att platserna på förskolan inte ska räcka till, för att inte tala om personalen, när barnantalet ökar. När jag får höra att kommunen går back med över 3 miljoner nästa år kan jag inte låta bli att undra om skolan kommer att få de där extra anslagen för att möta det ökade elevantalet som de var lovade? Och OM de nu får det; var hittar man utbildade kompetenta människor att anställa?

När jag är rädd att mina barn inte ska få en trygg tillvaro i skolan och den hjälp de behöver har jag banne mig rätt att vara det!!

Jag förväntar mig att bli mött med förståelse av de som tar besluten, har inget behov av att bli "klappad på axeln" och få min oro förringad. Jag tänker inte gå in närmare på vad jag menar med att jag är orolig, det får alla berörda föräldrar veta inom sinom tid och har då rätt att säga och tycka vad de vill. 

Bland mina vänner har jag många med starka åsikter som inte drar sig för att säga till om de tycker något är fel, vilket är egenskaper jag älskar hos dem! Det gäller att står på sig, innan någon annan gör det.

Ha det bra där ute.

8 kommentarer

  1. L

    Tack för att du och din röst finns. Med dialog löser man det mesta, istället för att ha en dialog sätter man munkavle på folk, är det demokrati?

  2. Sara

    Å så jävla bra skrivet! Klart vi ska protestera om våra barn inte får en bra skolgång, om dagis blir som en enda förvaring av barn pga för stora grupper och för små lokaler, klart att man inte ska vara tyst, våra barn är ju det bästa vi har.

  3. Inger Hellman

    Det är nu länge sedan jag hade barn i skolan och tidvis så glömmer jag bort hur det var. Men nån gång då och då så påminns jag om att det stundvis var bekymmersamt och då känns det som om tiden stått stilla.

    Alla vet att grundskolan är obligatorisk för alla barn i Sverige. Skolan är inget som jag som föräldrar kan välja bort. Det är jag som förälder som har ansvaret för att mitt barn kommer till skolan.
    Det är också alla elevers rätt att utvecklas så långt som möjligt utifrån sina egna förutsättningar.
    Och ytterst så är det de vuxna i skolan som har ansvaret för att se till att alla skolbarn får en bra skoltid och att skolmiljön är fri från diskriminering, trakasserier eller annan kränkande behandling.

    Jag är inte alls insatt i de politiska turerna som avgör vilka pengar skolan får. Men egentligen så har det ingen betydelse då det redan finns en skollag som reglerar vilka rättigheter som ett barn har i sin skolplikt.

    Jag hoppas att alla barn ska kunna få uppleva en bra skoltid och efter grundskolan gå ut i livet med högt huvud.

  4. agneta

    Verkar som om problemen är samma idag som när våra äldsta pojkar började skolan – ont om kunnig personal eller ska man kalla det ovilja från ledarna att göra något åt problemen.
    Nu vet jag ju inte hur valserna går i Sorsele men all vetenskap säger att barn behöver stöd och trygghet för att kunna utvecklas och då är det konstigt att de som styr i Kommunen inte lyssnar på vetenskapliga rön.

    Jag blev bryskt tystad när jag höjde min röst för barnens bästa och det var inte lätt att ta sig igenom och lite och inget stöd fick jag.
    Nu hoppas jag att du pallar trycket och är smartare än jag när du ska möta de styrande och inte går i fällan. Kom ihåg att aldrig gå till ett möte ensam.

    Gott Nytt År på er i Sorsele

  5. Carola Boström

    Svar till agneta (2012-01-06 12:56)
    Agneta, jag minns det som om det var i går när du och jag blev inkallade till de två rektorerna och blev ”uppläxade” för att vi kritiserade den situation som var då. Måtte mina andra barn slippa det som hände då och jag kommer ALDRIG mer att gå till ett möte ensam. Har blivit kränkt många gånger men för varje gång får man lite tjockare hud 🙂

  6. Carola Boström

    Svar till Inger Hellman (2012-01-06 12:19)
    Ja Inger, visst är det så. Här på en liten ort som Sorsele har man inte många valmöjligheter utan måste låta barnen gå i den skola som finns. Just därför måste kraven vara höga och personalen måste få rätt förutsättningar för att kunna göra ett bra jobb.

    Om man inte pratar om problemen kan man aldrig göra något åt dom, är min tanke, och tyvärr har inte mycket ändrats sedan min äldsta började skolan.

    Min förhoppning är också att alla ska ha en trygg skolgång och få den hjälp och det stöd de behöver.

    Tack för din kommentar!

  7. Carola Boström

    Svar till L (2012-01-05 20:25)
    Tack Lena, jag håller med dig och jag kan aldrig förstå varför man inte vill att vi pratar med varandra??? Man skulle förstås aldrig erkänna att man inte vill det, men jag och många andra uppelever det så.

  8. Carola Boström

    Svar till Sara (2012-01-05 20:52)
    Tack Sara, jag önskar att man kunde se oss som säger till och ifrågasätter som en tillgång- inte en ”pain in the ass”. Visst kan det vara jobbigt att behöva erkänna att man räknat fel, byggt för litet eller vad det nu handlar om- men i längden skulle alla må bättre av att bli lyssnade på.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.