Alien

Jag har klurat på vad jag ska skriva ett tag nu, och tror jag kommit på det. Saknar bloggandet när veckorna går utan inlägg. Vissa bloggare är så duktiga på uppdateringar så jag blir stum av förundran.

Förra veckan var hektisk med lasarettsbesök både till Lycksele och Umeå. Varje gång får man vara lycklig att man kom hem oskadd, efter alla älgar man fick se på nära håll. Och visst vore det skönt om det var lite närmare till närmsta sjukhus, det blir man fort varse när man drabbas av sjukdom i familjen.

Veckan fick en fin avslutning med magsjuka hos båda pojkarna, vilket innebar tvätt av sängkläder, mjukisdjur, skurning av golv och sängar och en himla massa Proviva dracks upp. Förhoppningsvis ha de gjort bort det för denna gången.

Ibland känner jag mig som en Alien, en utomjording i Sorsele. Medan folk klagar på plogningen av vägarna och en person får spy sin galla över dåliga föräldrar och dåliga ungdomar på Tyck Till, när kommunalrådet får betalt för att drömma om arbetstillfällen och mer befolkning till orten genom postorder och när jag ser hur vissa flyktingar tvingas åka buss till sjukhuset trots att man vet att det gått tre sjukskjutsar från Sorsele samma dag kan jag inte låta bli att undra om det är så här det ska vara?

Nu är det tack och lov några som tycker till om detta skrivande på Tyck Till, och visst får snöröjarna beröm också ibland. Jag vet inte hur turerna går kring sjukresor, mer än att flyktingar inte ska få några. Jag reagerar när jag ser en gammal nyopererad man från Somalia sitta bredvid en relativt pigg pensionär från samma by, och jag undrar i mitt stilla sinne om det inte hade gått ordna så att de fått åka tillsammans? Men det är bara jag.

Jag undrar också hur kommunen kan höja antalet barn på dagis från femtio till sextio för att klara av alla nyinflyttade barn. Jag hoppas vid alla gudar att de höjer antalet personal också. Men det är bara jag.

Jag trodde att man som politiker skulle jobba aktivt för att människor ska vilja flytta hit OCH stanna kvar. Men det är bara jag.

Jag tänker mycket, kanske för mycket?

Ha det bra där ute!

16 kommentarer

  1. Lena

    Det är ju enklare att klaga anonymt på tyck till än helt öppet på en blogg. Om fler vågade säga sitt helt öppet kanske samhället varit annorlunda. Snabba som tusan är vi att klaga men berömmet sitter långt in. Träffar man nån och man säger något trevligt om den personen ser de flesta väldigt förvånade ut, det är mer normalt att klaga. Visst får vi ha negativa åsikter om saker och ting , det är naturligt men ibland känns allt väldigt, banalt och uttjatat, t ex plogning. De som gnäller får väl kliva upp vid 2 snåret och ploga själva. De flesta av oss har mycket i livet som är positivt, varför lägger vi inte energin på det istället. I jobbet träffar jag människor varje dag som har betydligt större problem än många av oss svenskar, men alla kommer med ett gnistrande leende varje dag.
    Ja det blev min lilla betraktelse.

  2. Erik

    Om du Lena känner dig som en Alien ibland, då kan du kanske förstå hur en annan känner sig ibland, som kommer utifrån, från samma land, t o m från samma län, men som haft ”förmånen” att bo och verka i annan kultur, där man inte har det lika välbeställt generellt, att det är som det är det vet vi nog allt kanske lite till mans, och det handlar om ren och skär bortskämdhet, nog kan jag ibland tycka att de som är mest gnällbenägna om struntsaker, skulle behöva ett litet ”miljöombyte”, under åtminstone ett års tid. När de sedan återvänder till det dock ändå väl fungerande svenska sociala skyddsnätverket kanske de har fått en annan uppfattning och vinkel över hur oerhört bra vi har det på denna plätten av jordklotet, och i och med det kanske kan rikta sin energi till lite mer positivt och kreativt tänkande/handling

  3. Carola Boström

    Svar till Erik (2012-01-25 11:42)
    Jag vet inte om du refererar till Lenas kommentar eller till mitt blogginlägg, men tack hur som helst för att du tar dig tid attskriva. Visst har vi det fantastiskt bra i Sverige på många sätt och att ta del av andra kulturer är både berikande och nyttigt. Meningen med mitt inlägg är att jag tycker det är ”små” saker som diskuteras när jag hellre skulle se att man tar tag i saker som känns viktiga för att man ska kunna bo i Sorsele- som resurser i barnomsorgen och skolan tex. Verkar vara ganske ensam om att tycka det och därav min rubrik ”Alien”.

  4. erik

    Ursäkta! det blev lite fel i början där, bytte ditt namn mot Lena=), men det var väl egentligen bara en liten reflektion till både ditt och hennes inlägg. Inget är perfekt, inte heller inom vårt rika land, och att det finns mycket att förbättra, råder inga tvivel om, och där ska man ju naturligtvis engagera sig. Det jag tänkte mest på var väl hur vanligt det är att man hör ”gnäll” och kritik om sånt som många andra (även jag) uppfattar som att man har det för bra eller helt enkelt för lite att göra!

  5. urban isaksson

    En reflektion,
    Du skriver,
    ”en person får spy sin galla över dåliga föräldrar och dåliga ungdomar på Tyck Till”

    Då han först tog upp de där med skoterkörningen så gnällde han inte på
    Nån utan belyste ett problem som uppstod. när sedan folk började försvara handlingen så uppstod diskussionen. Fortfarande så är det inte han som gjort fel utan den som kört sköter på hockeyplan. Så varför bli upprörd på Allan.

  6. Carola Boström

    Svar till urban isaksson (2012-02-02 16:59)
    Kan inte sluta fascineras över att en sak som denna kan uppröra dig och så många andra, när det finns SÅ mycket annat att uppröras över. Jag är inte ett dugg upprörd på Allan så du behöver inte slösa energi på att tro det.

  7. Urban Isaksson

    Tack för ditt svar.
    Skoterkörningen i sig upprör. Men att Allan ska få skit för att han belyser problemet på tyck till upprör ännu mer.

    Ha en trevlig helg!

  8. Carola Boström

    Svar till Urban Isaksson (2012-02-03 08:23)
    Alla är vi olika. Du upprörs av skoterkörningen och jag upprörs över att många på fullaste allvar tror att föräldrarna inte bryr sig om vad barnen gör och att det är helt okej att skriva detta på ett forum som läses av många. Men som sagt, vi är alla olika och det är allt jag har att säga om detta.

    Trevlig helg själv!

  9. Carina Nilsson

    Urban ! Om du läser ordentligt så är det ingen som försvarar handlingen. Utan man är helt enkelt trött på att varje gång personen i fråga skriver om hur ungdomarna far fram startas en vandetta om dåliga föräldrar det finns och hur vida dom bryr sig eller inte.

    Den dagen det kommer till min vetskap att min tonårsson är ute på jävulskap och jag blir kritiserad att vara en dålig förälder kommer jag också att bli f-b.Jag tycker mig göra allt som jag förmår till att lära honom vett och etikett liksom dom flesta föräldrar gör.

  10. Carola Boström

    Svar till Carina Nilsson (2012-02-03 13:51)
    Kan inte låta bli att kommentera det du skriver även om du vänder dig till Urban 🙂 Det är just detta jag också menar men ingen verkar förstå det!?

    De föräldrar som uppmanar sina barn att hitta på dumheter, som har tid att springa efter dem varje minut för att se vad de gör och som INTE vill att de ska uppföra sig bra måste vara väldigt få? Jag känner då ingen…..
    Jag tycker man ska hjälpa istället för att stjälpa, om man vet någon ungdom som inte har de bästa förutsättningarna kanske man kan räcka ut handen istället för att ”göra ned dem” och deras föräldrar? Bara en tanke jag får.

  11. Urban Isaksson

    Sj’lvklart tror jag inte det finns nån förälder som vill att ens barn ska vara ute på jävulskap.
    Och självklart vill jag veta det om mina barn hamnar i trubbel.

    Men jag som förälder kan aldrig avsäga mig ansvaret för mina barns handlingar så länge de inte är myndiga.
    Och om jag låter mina barn vara ute vind för våg utan att bry mig om vad de gör så är det jag som inte uppfyller mitt föräldra ansvar. Och det anser jag och det står jag för.

    Alla kan vi göra misstag och mina ungar kommer säkert också göra det.

  12. Carina Nilsson

    Urban ! Kan bara önska dig lycka till och hoppas att dina ungar aldrig gör så att du behöver känna att du brustit i föräldraansvar och få höra på tyck till vilken dålig förälder du är.

    Jag har än inte behövt ta åt mig än. Men om den dagen kommer hoppas jag att jag får hjälp av andra kloka föräldrar och människor som uppenbarligen kan och vet hur man ska vara en bra en bra förälder.

  13. Carola Boström

    Svar till Urban Isaksson (2012-02-04 14:39)
    Ja du Urban, kanske blir du den första föräldern som låter dina barn vara ute ”vind för våg” och ”utan att bry mig om vad de gör” För ingen av de föräldrar jag känner gör så. Och det står jag för.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.