Iakttagelser

Det var ett tag sedan jag bloggade, så nu börjar det bli dags för en liten uppdatering!

Följer händelserna här på vk.se nästan dagligen och ser att det handlar om allt från vårdplatser  till skolan till cykelhjälmar. Det låter ju utmärkt att vi får behålla platserna och att akutsjukvården inte försämras! Hoppas bara att det blir lika bra med nya entreprenörerna som ska ta hand om ambulanssjukvården i framtiden.

När det gäller skolan så finns det säkert en del att förbättra och jag tror inte det hjälper någon att blunda för problemen och leva på gamla utmärkelser. Om man nu har "Sveriges bästa skola" så måste man väl se till att leva upp till det ryktet? Vad gör man för att lösa de problem som finns?

Jag har under en längre tid jobbat som lärare på SFI och kommer dagligen i kontakt med våra flyktingar som kommit till Sorsele. Roligare jobb får man leta efter och jag kommer att sakna det mycket när jag slutar i sommar. Jag har lärt mig otroligt mycket och på nära håll fått se hur mottagningen i kommunen fungerar. Frågan om cyklar och hjälmar är ett bra exempel! Lena Olofsson tycker att vi Sorselebor ska lära barn och vuxna hur man cyklar i trafiken.

Tiderna förändras, men när jag var liten fick jag gå i trafikskola. Vuxna lärde oss hur man tar sig fram i trafiken, vad trafikmärkerna betyder och vad man ska tänka på när man går eller cyklar. Den finns inte kvar längre och föräldrarna är självklart de som ska lära barnen hur man gör. Det man verkar glömma i det här fallet är att de här människorna kommer från helt andra levnadsförhållanden! Min mamma och pappa har själva cyklat hela sitt liv, medan de här föräldrarna själva är nybörjare och inte har någon större aning om vad som gäller i Sverige.

Det sägs att man informerat om "vikten av cykelhjälm" Ursäkta, men har vi inte en LAG som säger att alla under 15 år ska ha hjälm när vi cyklar?

På Integrationsenheten är man så stolt över att ha personal som pratar så många olika språk. Där jobbar 5-6 personer (om inte fler) och vi har dessutom två olika lotsfäretag som ska hjälpa dem in i samhället. Vi på SFI gör det vi kan och om alla visste hur många gånger vi sagt att vi kan hjälpas åt med integrationen, utan minsta visat intresse från kommunen.

Nu menar jag INTE att anställda där ska ha ansvaret för cyklar och hjälmar men det ni måste förstå är att integration inte är lätt!! Istället för att undra över varför inga Sorselebor visat inresse för kolonilotter, varför ungdomarna inte umgås med varandra eller varför vi inte träffas överhuvudtaget bör ni tänka på att det inte finns en enda naturlig mötesplats för oss här. Att gå fram till någon från en annan kultur, med ett helt annat språk kräver visst mod och visst är det många av oss som drar oss för det.

Det skulle underlätta om vi fick veta vad som förväntas av oss, som "vanliga" medmänniskor. Vad har vi ansvar för och varför? Om man tar sig tid att läsa målen för Integrationsenheten så ryms mycket där. Måste bara förtydliga att jag visst fattar att vi ska hjälpa till, men jag anser också att när kommunen anställer människor för att mottagandet ska fungera så förväntar jag mig en hel del av dessa. Och istället för att jobba på varsitt håll och den ena inte vet vad den andra gör så skulle det väl vara bättre att samarbeta? Eller. Jag kan ha fel.

Jag är INTE ute efter att "gnälla" och önskar av hela mitt hjärta att man för en gångs skull inte slår ifrån sig och tar allt som kritik; för så länge man inte kan diskutera saker kommer man aldrig framåt.

Ha en bra dag!

10 kommentarer

  1. Lilian Holloway

    Jag har egentligen bara en fråga angående ditt inlägg. Var finns det sunda förnuftet?

    Det är absolut ingen kritik eller något annat, utan det är en helt personlig fråga från mig till dig: Var finns vårt egna sunda förnuft som går så långt till att vi som enskilda privatpersoner engagerar oss i att ge oss i kast med att samtala och bry oss om barnen med cykel och cykelhjälm (eller utan). Vi gör det redan idag – utan att du har en aning om det. Jag bryr mig, och samtalar med familjerna varje gång jag träffar på dem i samhället.Mitt sunda(?) förnuft står alltså bara för mig som person.

    Varför inte använda ditt engagemang och energi till praktiska sammanhang, istället för att ge dig på skola och kommun? Jag är förmodligen en idiot som inte förstått de du förstår, men då vill jag faktiskt att du försöker förklara för mig vad det är som är så jävla fel, att du säger det du säger. Respekt är ordet.

  2. Lilian Holloway

    OCH nu kommer fortsättningen. Den är konkret. Vad KAN och VILL vi kommunbor? Sluta upp med att gnälla på kommunen – det här handlar faktiskt om oss Sorselebor – vi som bor här, vi som ska försöka få in våra nya innevånare in i vår vardag. Då kan man väl inte hålla på och klaga över bristande resurser och gnälla över en inkompetens inom kommunens väggar? Jo, det är klart att man kan och SKA.

    Observera bara att jag inte försvarar någotdera, men jag skulle vara oerhört glad om du istället använder din erfarenhet från SFI till något positivt som kan göra att fler Sorselebor känner sig välkomna och sugna på att kunna medverka och vara delaktiga i detta viktiga arbete.

    För mig är det faktiskt inte lätt att köpa dina synpunkter utifrån ditt resonemang. Beträffande de berörda, finns det så oerhört mycket vi kan göra och förbättra, men det gör det inte bättre utifrån cykelhjälmar och ett konstant negativt tyckande gentemot Det här blir din utmaning; vågar du ta den?

    Berätta vad du vill ska hända. Strunta fullständigt i offentliga inblandningar(det här har inget med vår kommun att göra, utan) – utgå från ditt hjärta och våra hjärtan som är runt omkring. Använd energin till det verkliga samarbetet som är så enkelt som: nu ska jag välkomna mina grannar. Nu kan vi börja komma framåt i arbetet! Ge oss andra verktygen!

  3. Carola Boström

    Svar till Lilian Holloway (2012-06-01 22:02)
    Förmodligen är JAG en idiot som inte förstår vad du menar?! har klurat på ett svar på din kommentar hela dagen men inte kommit på något bra svar eftersom jag inte förstår. Du skriver att jag ”ger mig på skola och kommun” Hur menar du då? Fint att du är så bekant med familjerna och bryr dig om dem- tänk det gör jag också! Just därför tycker jag att det har varit viktigt att ta upp flyktingfrågan men jag ska sluta med det eftersom ingen verkar förstå vad jag menar eller tycker att allt är frid och fröjd. Dina kommentarer gjorde mig inte direkt peppad till att fortsätta denna diskussion.

  4. Carola Boström

    Svar till Lilian Holloway (2012-06-01 22:25)
    Ska väl svara på denna kommentar också. Vad är det för utmaning du tycker att jag ska anta? Förstår inte. Är spyless på att bli kallad NEGATIV så fort man ifrågasätter saker. Jag har förstått att man ska finna sig i hur saker är, flyta med strömmen och hålla käften. Då är man en bra Sorselebo. Så du ska i fortsättningen slippa mitt gnäll och negativa tänkande här på vk. Fortsätt ditt goda jobb med våra nya kommuninnevånare så ägnar jag mig åt något annat så länge.

  5. Lena

    men Lillian, jag har jobbat 4-5 dagar i veckan i flera år med dessa människor och har precis samma åsikter som Carola. Vad har du för erfarenhet av de här människorna, vad består ditt engagemang i? Vadå ge sig på kommun? det är de som tagit hit de, är det då inte de som bör sätta sig in i och ta sitt ansvar för dessa människors väl och ve?Kommunen kan inte lägga ansvaret på medborgarna de flesta har nog med sitt, jag börjar tröttna på folk som tror att de vet så mycket, men aldrig satt sin fot i invandrarnas värld, deras hem deras skolmiljö o s v.
    Sorselebo är du det Lillian? Bor inte du i en by utanför samhället, väl skyddad från vad som händer på samhället?
    Både jag och Carola engagerar oss mycket i dessa individer, mycket mer än vad vår proffesion kräver, och varken du eller någon av politikerna eller tjänstemännen har visat något intresse för dessa människor. Vi har sett och hört det mesta, ropat på hjälp, flaggat för missförhållanden, men ingen bryr sig.

    Både Carola och jag ser positivt på invandrarna, de är fantastiska, givmilda glada människor.
    Carola hon vet vad hon pratar om, men hon tillhör väl inte den ”rätta” kategorin i den här kommunen, så istället för att ta till sig hennes kloka tankar så klappar man henne på huvudet och påstår att hon gnäller, den inställningen kommer att leda kommunen åt fanders.
    CAROLA fortsätt skriv STÅ PÅ DIG!!!!!!!!

  6. Vad i hela fridens dagar???

    Till Lilian Holloway
    Du kan väl inte på fullaste allvar mena att det inte är kommunen som gjort fel när det är mycket som inte fungerar gällande flyktingmottagningen? Vad jag vet är det kommunen som tagit hit så ofantligt många flyktingar och inte ”vi Sorselebor”
    För det andra, jag har då ingen lust att försöka få in ”nya innevånare” i min vardag, och när och av vilken anledning har det blivit vi ”Sorselebors” jobb? Och för det tredje, man ska visst få säga, skriva och framförallt ifrågasätta kompetensen inom kommunen då man hela tiden får höra vad som INTE fungerar.

    Till dig Carola
    Jag hoppas verkligen att dessa politiker inte kan stoppa dig från att blogga om det DU tycker är viktigt, dom är bara så jävla rädda att ”fel” saker ska komma ut, men det är kanske det som borde hända, kämpa på Carola, jag älskar att läsa din blogg, tror att vi är många som håller med dig fullständigt.

    Till alla politiker som läser (för det gör ni ju)
    Kan ni inte bara erkänna att detta blivit en aning övermäktigt, erkänn att ni tagit emot för många för att på bästa sätt hjälpa dessa människor, tex hur många av dom kommer att få ett jobb när det knappt finns jobb till oss som redan bor här? Hur kul tror ni att det känns för dom när dom inser att dom inte kommer att få ett jobb här? Förskolan är full, och jag antar att man inte får trycka in hur många barn som helst, alla barn har rätt till förskola, alla barn har rätt till utbildade lärare, men när det inte finns nog många utbildade lärare, hur gör ni då? Vad jag vet så har barnen i förberedelseklass en ”lärare” som inte har någon som helst utbildning.

  7. Carola Boström

    Svar till Vad i hela fridens dagar??? (2012-06-02 23:51)
    Tack för din kommentar! Att sticka huvudet i sanden som strutsen gör är lätt men det som fascinerar mig mest är att politiker och tjänstemän ju faktiskt är människor som du och jag, som borde träffa andra och höra hur det pratas??? Eller? Ändå väljer man att tycka att allt är så himla bra. Tror det kan vara farligt i längden.

  8. Carola Boström

    Svar till Lena (2012-06-02 20:53)
    Tack för din kommentar! Holloway vet nog mer än vad du och jag gör eftersom hon tycker att det är fel att ”ge sig på kommun” som inte gör några fel alls. Istället är det jag som är inkompetent och gnällig, ska klappas på huvudet och ignoreras. Som du vet så är mitt engagemang för dessa människor stort och därför har jag skrivit om dem, och det blir svårt att sluta. Tack för att du läser 🙂

  9. Carin

    Tack Carola, som tillsammans med andra sorselebloggare berättar om saker som vi annars kanske inte skulle känna till. T ex om kommunens agerande (eller brister i) flyktingverksamheten och nu senast sjukvårdspolitiken.

    Av kommunens protokoll får vi ju endast kännedom om väl valda formuleringar. Önskar att politikerna hade egna bloggar där vi hade möjlighet att ställa våra frågor och vilka svar alla kunde ta del av. Kommunalrådets uppmaning i mars om att vi skulle hålla utkik på hennes kommande blogg – undrar hur länge vi ska vänta på den?

    Du ska självklart fortsätta med din blogg i samma anda som hittills! Det är ju inte du du som förlorar på Lilian Holloways oförskämdheter.
    Du verkar behövas på ditt jobb!

  10. Carola Boström

    Svar till Carin (2012-06-03 19:28)
    Tack snälla för din kommentar! Jag tycker det är viktigt att alla som inte kommer i kontakt med den verksamhet jag jobbar i får veta hur det fungerar och ibland inte fungerar..Jag tyckte också att det skulle bli spännande att få följa kommunalrådets blogg, och visst skulle det vara roligt att få veta vad våra politiker tycker och vilka visioner de har. Tack för att du läser min blogg, det betyder mycket för mig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.