Hå och hej med Farbror Frej,

Jag var som bekant fotbollstränare för en grupp tjejer i veckan. 

 

Jag var det förstås dels för att det inbringade slantar som kanske kan hålla mig på rätt sida om den ekonomiska ruinbranten, dels för att det var roligt att göra något av dagarna – men framför allt för att värva en ny läsargrupp. 

 

På fredagseftermiddagen uppdagades det bland de tolvåriga tjejerna att jag drev en blogg. Jag blånekade. Förstås. "Jag är mittback, såna skriver inte bloggar. Jag står och klyver ved på fritiden". 

 

Men de stod på sig. Hade "läst på UFC:s hemsida", och så. Så jag antar att någon letat sig hit. 

 

Och vad kan då vara roligare för en 12-årig tjej än att finna sig själv på bild på Umeås kanske främsta UFC-blogg? 

 

 

(Eftersom jag är lite stolt över att på blott en dag lärt mig samtliga namn så gör vi en sammanställning) Sittande (från vänster): Alicia, Julia, Hanna, Olivia, Elin, Agnes, Ronja, Emma. Stående: Rajko, Linn, Clara, Vilma, Wilma, Evelina, Pernilla, Maria, Liv.Längst bak: Tord Grip (man kan inte ens urskilja ett par ögon i den där rynkiga, nötta baseballhandsken till ansikte), Marko Mihajlovic. 

 

 

Tjejerna bjöds förutom ypperligt utformade fotbollsträningar även på ett teoretiskt pass. Stuart Gibson berättade om hur viktigt det var att verkligen satsa på fotbollen om man ville nå långt. Att kanske sitta hemma (och skriva blogg, redaktionens anmärkning) istället för att gå ut och svinga sina lurviga en lördagskväll. Att sova rätt. Och kanske framför allt; att äta rätt. Vikten av att inte äta för mycket socker betonades. 

 

Ganska snart efter kostlektionen var det dags för lunch. 

 

 

Pannkakor med sylt och vaniljglass… Vaniljglass och sylt med pannkakor. 

 

Något som Fredrik Wennebro, snart 20, blev alldeles överlycklig av. Mittfältaren, som var tränare på UFC-akademin även i juni, visste att det skulle serveras pannkakor någon av dagarna och muttrade besviket när matlådan var fylld av kokepäror och köttbullar spaghetti och köttfärssås. När han i onsdags fick höra att det skulle serveras fisk muttrade han om att "gå hem och äta ifall det var torsk".

 

 

Roligast från gårdagens heldag på Gammlia? Jo, när Fotbollsbloggens Emanuel Otterhall träffade Rajko (dagen efter VF varit där och gjort detsamma) och de två presenterade sig för varandra. 

 

De hälsar med varsitt engelskt "hello" varpå Rajko stäcker fram näven, ler sitt finurliga kittel-leende och säger "Rajko". Otterhall skakar näven och svarar, på fortsatt engelska, "Ii-mej-nju-ull". 

 

Annars då? Jo, man blir väldigt trött av att jobba. Igår slocknade jag vid elvasnåret. På en fredagkväll.  

 

Var jag därför desto piggare på lördagens morgonträning? Nja. Mitt stortåstrassel vill inte alls försvinna – tvärtom, trasslet vill intensifieras – och det ger i sin tur utslag på hela mitt osynkade fotbollsspelarväsen. På grund av att jag springer och kalvar med vänsterbenet (på grund av tån) så får jag diverse komplikationer i högerbenet som ett brev på posten. 

 

Och en spelare med min ursprungliga trasslighet vad alla fysiska attribut betingar har inte råd med några värre komplikationer. Ett faktum som med all önskvärd tydlighet visat sig då jag styltat runt på träningarna i veckan. 

 

Hur som; imorgon väntar IK Frej på hemmaplan. Ett Frej som vi hade stora problem med på bortaplan (1-1) och som tydligen imponerade stort på Örjan i senaste matchen mot Akropolis (3-0 hemma) då de rullade ut grekklubben (som i matchen dessförinnan spelat oavgjort mot Sirius) efter noter. Det blir en tuff match. Mycket tuff. De har ju bland annat ex-landslagsmannen Olof Guterstam på topp. 

 

Vi har tränat i veckan på att hålla bollen inom laget, på att få igång bollrullandet igen och hitta tillbaka till vårt eget spel. 

 

Vågar vi bara göra det – samtidigt som vi står för en fullvärdig arbetsinsats; då vinner vi imorgon. 

 

Och ni sitter väl på läktarn? Ni dryga tusentalet? Finväder och höstpremiär för hemmaspelet? Då spelar det väl ingen roll att vi blott tagit en poäng på två matcher sedan serien vände? Jag menar… det här är väl ingen… ingen… ingen medgångsarstad? 

 

Morgondagens facit:

 

Ni ser en halvlek av Stoke-Chelsea, sätter er sedan och lapar sol på Gammlia och ser Umeå FC ånga på i tabelltoppen varpå ni går hem och ser Malmös träningsmatch mot det lag vi tidigare känt som Milan men nu känner som "Zlatans Milan" innan ni avslutar kvällen med Supercupsmötet Real Madrid-Barcelona.