UFC – Väsby 0-3 (0-2),

Så sitter man här och har förlorat. 

 

Inte bara förlorat. 

 

Förlorat – mot spelare som bloggar om kepsar. 

 

Med 0-3.

 

Hemma. 

 

Det är med andra ord med väldigt tunga tangenttryck man ska påbörja någon sorts matchanalys ikväll. Väldigt tunga. Extremt tunga. Jag menar… spelare som bloggar om kepsar – det är inte innebandy, det här. 

 

Var börjar man?

 

Jag tror vi börjar med deras 1-0-mål. Jag skulle så hemskt gärna komma över en DVD-skiva med lördagens match. Inte direkt för att klippa ihop Erik Löfgrens ageranden i matchen och skicka det till diverse agenturer, nej, men för att se vad som händer;

 

Hur Väsby United, våra allra bittraste rivaler i serieledarrejset, kan få ett ledningsmål i Årets viktigaste match så oerhört lättvindigt efter knappa tio minuter.

 

De ställer om och det kändes som att vi bara föll, föll, föll, backade undan, rullade ut den röda, bereden en väg för herran – tills AIK-lånet Robin Quaison till slut fick stå helt ren, närmast helt opressad, och placera dit 1-0. 

 

… från straffområdslinjen!

 

Klev vi ut och var så passiva? Så proppfulla på respekt? Så… rädda? 

 

Jag hade en väldigt bra känsla inför matchen. Faktiskt. Tänkte tillbaka på matchen i våras på Vilundavallen; hur vi tog över taktpinnen sedan vi flyttat upp laget och spelat tightare på deras små tekniker. Tänkte tillbaka på förra veckans möte med Dalkurd; hur tydligt det var att ackilleshälen då var en undermålig aggressivitet. Tänkte att aggresiviteten är väl lätt att åtgärda; det är bara att skruva upp reglaget till Väsbymatchen. 

 

Mycket semikolon nu. Kanske bäst att förtydliga att det inte är Jens Lapidius som gästbloggar.

 

… tyvärr inte. Jag hade gärna låtit någon annan skriva det här inlägget. Jag har… svårt. Svårt att sätta ord på hur de egentligen kunde tillåtas att så busenkelt springa in 1-0 så snöpligt tidigt. 

 

Eftersom det här är en social mediekanal så kan jag ju som tur var lämpa över en del av analyseringsuppgiften på er. Hur uppfattade ni matchstarten? Ni som sitter på sidan och ser matchen med -förvisso nervösa och spända – men adrenalinfattiga, analytiska ögon? Såg vi… rädda ut när seriefinalen blåstes igång?

 

Skriv för all del allt ni tycker och tänker om matchen. Vi hade en del kommentarer här efter Luleå hemma – och på microbloggar världen över går debatten fortfarande het om det omtalade 2-0-målet i den matchen, inte sällan under hashtaggen #worldsgreatestgoal – men man lär sig som bekant mer av kritik än av beröm och ryggdunkningar. 

 

Men håll det på en bra nivå. Inga direkta spelarpåhopp, förutom de på den allmänt erkända olyckan Erik Löfgren, utan generellt. 

 

Min generella analys är att Väsby var bättre än oss. Det tror jag samtliga 1745 medmänniskor som bevittnade spektaklet på plats kan hålla med om.

 

Väsby hade inte bollen lika mycket som oss. Det berodde på att de inte ville ha bollen särskilt mycket. De låg extremt djupt i sina positioner, Osman Sow längst fram huserade omkring mittcirkeln när vi mittbackar hade bollen. Så pass djupt som bara IFK Luleå gjort mot oss i år. Vi rullade runt bollen, ibland kunde vi spela oss igenom till någon rättvänd spelare på mittfältet och man hann tänka att "nu blir det farligt". 

 

Men nej, det blev sällan särskilt farligt. Alls. 

 

När istället Väsby väl hade bollen så gjorde de så mycket mer med den än vad vi gjorde. Och framför allt – så mycket snabbare. 

 

Och tydligare. Så mycket tydligare. När Osman Sow mötte boll så kom Robin Palacios löpande rakt ner i djupled. Om bollen spelades upp på en felvänd Sow så hände allting blixtsnabbt. Tillbakaspelet på rättvänd mittfältare, löpningarna från både yttermittfältarna och Palacios – och så bollen, oftast på ett tillslag, i djupet. 

 

Där Väsby hade tydliga linjer, anfallstaktiker så tydliga att jag inte blivit minsta förvånad om Tomas Lagerlöf på sidlinjen stått och ropat "Gurkburk!" i uppspelsfasen. 

 

Vi… vi rullade mest runt. 

 

Där Väsby attackerade med alla gubbar, triangelspelade sig runt och flög fram, så baserade sig vårt spel lite för ofta på att efter många om och men komma ut på en kant för att där se "vad Adam och Seif kan hitta på". Och när inte de hade någon av sina bästa dribbeldagar och mötte varsin riktigt bra ytterback (Daniel Sundgren ser ut att kunna följa i sin fars fotspår och kanske en dag få äran att bli utvisslad på Ullevi) så… ja, då hände inte så mycket. 

 

Väsbyspelare kom flygande in från kanter, ut på kanter – överallt var de. Trots att Lundström ofta sjönk ner på mittfältet, alldeles för lågt för att vara ett komplement till Danny, så blev de övertaliga centralt. Sal Jobarteh, 12 år gammal typ, var ständigt spelbar på något sätt som – med tanke på att "Stross" alltid föll ner – övergår mitt förstånd. Och vissa gånger när de spelade ut bollen på en flank kunde man följa bollen med blicken och tänka att "har de ens nån spelare där ute?" och när bollen väl landat så kom där tre stycken grönklädda farande. 

 

De blev ständigt övertaliga. De hade alltid folk på rätt ställen på offensiv planhalva. Detta trots att de låg så oerhört lågt i utgångspositionerna. En ekvation jag inte får ihop. Ens så här i efterhand. Kanske smög de in en tolfte spelare. Kanske löpte de bara mer än oss. 

 

Det hjälper inte heller att i psykologiskt äckliga fyrtionde minuten med UFC-ben styra in en långpastej upp i Vlados kryss. 

 

Det var en period i den andra halvleken, när Väsby hamnade lite väääl långt ner i banan och vi radade upp några halvchanser på raken, som de grönklädda blev lite oroliga. Jag noterade hur de började skrika på varandra, att de "måste komma in i det här igen" och sånt. Ett mål under den perioden och jag tror att vi hade kunnat pressa oss tillbaka in i matchen och ställt en allvarets fråga till de talangfulla ynglingarna på andra sidan. 

 

Men icke. 

 

Istället kontrar de in 3-0 i slutskedet. 

 

Och alldeles i slutet, i nittionde minuten, en stund efter det att båda mina vader krampat i en luftduell tar jag beslutet att försöka glidtackla för att raka ut en boll vid en Väsbyomställning på vår högerkant. Deras ytter petar till bollen, jag känner hur den bara snuddar vid mitt benskydd utan att nämnvärt ändra riktning, jag känner hur han ramlar över mitt åbäke till lekamen. 

 

Inte fult (väl?), ingen vansinnig "nu-ligger-vi-under-nu-ska-jag-mörda-i-ren-frustration"-tackling (väl?!). Men väl hindrad kontring, ett andra gult kort, utvisning. Väl det dummaste beslut jag tagit på en fotbollsplan.

 

Nittionde minuten. 0-3. För att vända bakut på en gammal Bo Kaspers-dänga:

 

"Många gånger har jag sagt att det här är nog det dummaste jag gjort". 

 

Jag ser en rynka i er panna, en undran om "jag inte gjort dummare beslut i mitt sociala liv, utanför fotbollen?". Nej, ser ni, fördelen med att inte ha något socialt liv är att man på 21 år inte hinner ta särskilt dumma sociala beslut. 

 

Som sagt; den här långa men sakligt torftiga analysen blir man inte klok på. Det är upp till er att bidra. Skriv era intryck från matchen. 

 

Jag vet ju att det finns de som bryr sig. Väldigt mycket. Jag har hört att Umeå är en medgångsstad utan dess like, så när 0-2-bollen dalade in i slutet av första var jag beredd på att folk skulle vallfärda från läktarna för att sätta sig i den bekväma tevesoffan och jobba in Strykan istället. Men klacken stod kvar och stöttade matchen igenom. Stora tack. 

 

Fyra poäng upp till serieledning. 18 poäng kvar att spela om. Hade någon inför säsongen erbjudit mig ett dylikt höstläge hade jag nypt det direkt. 

 

Sju poäng på sju matcher under höststarten är ju inget annat än piss. Hade vi haft samma poängsnitt dessa sju matcher som vi hade under våren så hade seriesegern känts klar vid det här laget. Det är förstås surt. Men. Det är fortfarande ett riktigt bra läge. Vi är i allra hösta grad med. 

Etiketter: , , , ,

5 kommentarer

  1. Sader Daher

    Tycker att din analys av matchen är snarlik den jag själv gjorde. Ni har ett bra kollektiv, rullar och äger bollen mer än Väsby – men saknar kvalité i avsluten (i alla fall i denna matchen). Väsby gör det bra och försvarar sig på ett bra sätt inne i boxen och tillåter inte heller särskilt många chanser.

    Jag är lite kluven till utvisningen, inte att det var fel av domaren – utan om det var rätt gjort av dig. Första gula minns jag inte, andra är i mina ögon solklart gult. MEN du visar vilja och frustration, något som alltid behövs i ett lag oavsett om det står 3-0 eller 0-3.

    Det går inte heller att förneka att Robin Quaison är och kommer att bli en riktigt bra spelare. Jag hoppas att jag får se honom i gnaget snart.

    Som AIK:are var detta en svår match att se för mig, jag vill självklart se UFC i SE, samtidigt som jag vill att det går bra för AIKs talanger. Nu blev det torsk för er, men det är inte kört. Drömscenario – UFC-Bajen i ett kval! Då kan du räkna med att jag står där och gapar mig hes för att ge er energi.

  2. pentti

    Väsby hade snabba omställningar och var farligare de fåtal gånger de kom upp i anfall tycker jag. 1-0 kom lite för lätt, det kändes som att backlinjen blev lite väl passiv och sjönk långt ner på både ettan och tvåan. Tydligt att Väsby spelade ”bortaspel” och backade hemåt, och de var väldigt skickliga i det tråkspelet. När väl UFC tog tag i bollen och höjde tempot hade de problem, men det såg darrigt ut i avgörande moment och det var sällan det kom till heta lägen. Jag har bara sett er (UFC) två gånger i år (Sirius och Väsby) och måste trots förlusten säga att jag tycker ni spelar grymt underhållande och positiv fotboll! 0-3 inte alls rättvist i förhållande till matchbilden. Klart att resultatet är viktigast, men för mig som åskådare är det nog så viktigt att se att ni ger allt och spelar positiv fotboll. Hoppas ni trummar vidare så så kommer det att lossna!

  3. Peter

    Funderar över följande: Värdet av att flytta upp nästan hela laget till straffområdet vid fasta situationer strax innanför mittlinjen vid 0-0 men även efter underläge, slå bollen med pastej till straffområdet(ej strpkt) en handfull gånger under matchen vilket bjöd på enkla kontringar gång efter annan.
    Rak backlinje i uppspelsfasen där mb spelar för smalt och yb hamnar på linje med mb. Känsla av osäkerhet? Svårt att slå boll bakom deras backlinje då om man önskar ta löpning när ni kommer för djupt. Uppspelen för förutsägbara och ger inga alternativ. Endast Danny på topp med djupledsovilliga ym(i djupled pga av yback lång ner i banan?) gör det svårt för er. Adam mfl underhåller med dribblingar men ni vinner oftast inte så mkt mark i fråga om djupledslöpningar efter detta.
    Under delar av andra tycker jag att backlinjen spelade lite huyvudlöst och försöker ställa Väsby utan press på bollhållare-kanske pga trötthet i backlinjen?
    Ni har bra potential- dte är bar aatt bryta ihop och kmma igen.

  4. JH

    Tycker inte att ni blev uppätna första 30 som vissa ( i gästboken och i tidningar tycker ) utan min uppfattning var att det såg ganska bra ut.. att lagen kände på varandra och kanske prioriterade försvarsspelet i första hand ( kanske lite för mycket ? ). På ett sätt såg det väldigt taggat och hungrigt ( small bra i duellerna ) ut men samtidigt lite fegt. När det fanns chans att flytta upp laget och pressa fast Väsby så vände man istället hemåt för att säkra upp defensiven. Sen kom dock det olyckliga 0-1 målet som kändes som en blixt från klar himmel och så fruktansvärt onödigt. Vet inte riktigt hur det gick så enkelt men det kändes tidigt att det kunde bli farligt och när Marko känner sig tvungen att chansbryta en passning förstod man att det skulle bli mål. En stund efter 1-0 målet så började en del tappa tålamodet och valde istället för att ”ligga rätt” i banan fuska lite i hemjobbet och stanna lite högre upp i banan för att eventuellt få spela lite offensiv fotboll i jakten på en kvittering. Det kunde Väsby utnyttja skoningslöst med deras skickliga spelare och 2-0. Ridå. Första kvarten på andra halvlek var dock er klart bästa period då samtliga gjorde en riktig kraftansträngning för att vända matchen och ni ska ha stor eloge för det ! Tyvärr kom inte utdelningen då och istället kom tröttheten smygandes och ju längre matchen gick så fick Väsby allt lättare att försvara sig.

    Det kändes som att det var en match där första målet var otroligt viktigt. Nu fick tyvärr Väsby det och jag tycker att det blev lite för naivt i jakten på kvitteringen. Man stannade hellre lite högre upp i banan och hoppades på att bollen skulle komma tillbaka fort så man fick anfalla igen men det håller inte på denna nivå, man måste ha tålamod även om man ligger under. Håller med Peter som skrev tidigare att det dessutom kändes farligare för dem när ni hade fast situation och då är det något som är fel. Defensiva omställningarna = inte bra.

    Nästa match gäller fokus i 90 min. Lycka till !!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.