Dom kan inte höra musiken,

Det var säkert över en månad sedan.

Johan Larsson kom fram i omklädningsrummet innan en träning och sa nåt om att han hade hittat en potentiell hymn för Umeå FC. 

 

"Har du hört Invasionens ’Norrsken’"?, frågade han. 

 

Jag hade lyssnat igenom skivan någon gång, men njäe, jag kunde inte på rak arm börja nynna på någon norrskensvisa. Jag hade, som den simple unge man jag är, enkom fastnat för uppenbart starka "Arvegods" och sedan lämnat skivan (säger man skiva eller "listan av låtar i Spotify" år 2012?) därhän i Spotifyarkivet utan att vara särskilt lyrisk över herr Lyxcéns senaste installation. 

 

Men jag gick hem och lyssnade och, tja, det är svårt för en lyrikpundare av mina mått att inte bli fast redan i slutet av första versen. 

 

"… och det krävs en vilja av stål för att födas här."

 

Nu är jag inte född här, men jag har efter snart ett och ett halvt år i Västerbotten genomlidit många månadslånga sviter av sovjetisk grånad och en rågad livstidsdos av styva kulingar; så jo, jag förstår. Ni förstår. 

 

Jag vet att folk i gemen inte orkar klicka upp omständiga Spotify-länkar – vilket gör, antar jag, att väldigt få av er har hört den aktuella låten än- och det är därför förbannat synd att inte studioversionen finns upplagd på nätet i videoform. 

 

Ni får därför hålla till godo med en trasslig liveupptagning från Malmö (den från "Go’ kväll" är ju för mesig):

 

 

Och i tisdags var det då någon, som under det kamouflerande alter egot "En som är less på UFC-låten", som pekade på att just samma låt skulle vara en fin UFC-hymn inför matcher. 

 

Larsson menar att bestämt att det inte var han. 

 

Alldeles oavsett så har det fått ett genomgående positivt gensvar. 

 

(I gästboken, alltså. Inte i laget, förstås. Skulle man göra en omröstning inom laget efter ny kampsång skulle det utmynna i något spektakel signerat "Flo Rida feat Drake", remixat av Ice Cube och re-remixat av Snoop Doggy Dogg.)

 

Och… ja, det är inget dumt förslag. Alls. 

 

Om jag har något eget förslag? Jo, tackar som frågar. Ifjol fick vi fylla en inför-match-skiva där varje spelare fick applicera en valfri låt. Jag valde "Fuck Forever" av Babyshambles; eftersom vi vet att frontfiguren Pete Doherty är en människa som alltid går in helhjärtat och verkligen gör jobbet (fråga de bokningsansvariga på Umeå Open). Eller så tog jag bara första bästa dänga med någorlunda sting.

 

I våras slog jag tidigt fast att om vi får chansen att basunera ut något i högtalarna även i Superettan, ja, då skulle jag veva iväg den här:

 

Blir man mer "utanför samhället" än vad Umeå FC är i årets Superetta?

 

Det är sextio mil till närmsta granne; Borlänges stolthet IK Brage. Omkring sextiofem till Stockholmsområdet. Sedan är det – enligt avståndstabell.se – över hundra mil till i stort sett alla andra klubbar nere i Småland, Halland, Bohuslän, Danmark och vart fan de har sina tillhåll. 

 

Låt dom hata att flyga tvärs över landet för att möta några lokala norrländska jönsar som då och då kliver av skotern, vevar av sig snöskorna, spottar ut tuggtobaken och sparkar lite boll – så länge dom är rädda. 

 

Vad har vi annars?

 

Nu vill vi Umeå FC ha ett eget spel, trilla boll och så – men skulle vi några omgångar in i serien byta taktik och helt rikta in oss på ett defensivt, destruktivt och i det närmaste spelförstörande spel; ja, då skulle väl inget passa bättre än fantastiska Florence Valentins "Allt dom bygger upp ska vi meja ner"?

 

Det finns säkert fler – alldeles säkert bättre, smartare och roligare – förslag. Det här är en musikstad – o, vilken jävla musikstad det här är; jag såg häromdagen att Mattias Alkberg kommer i början av maj (i Sundsvall, där jag kommer ifrån, spräcker Gatufesten spargrisen för att få höra Sean Paul sjunga "We be burnin") – så jag lämnar kommentarsfältet öppet för eder briljans. 

 

Jag återkommer å min sida med något direkt fotbollsrelaterat – jag lovar, förlåt för det här – när truppen till Hammarby-matchen blivit offentlig på ufc.se ikväll. 

Etiketter: ,

En kommentar

  1. Rut

    En pop-poet mot en talanglös nolla som hade en hit för fem år sen? Umeå slår alltid Sundsvall på fingrarna. Men ja, kör på Norrsken! Jag är för. Lokal anknytning är grejen. Det är dessutom en för jävla fin låt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.