Umebandy: Bandybloggen

Ny resa, samma recept.

Av , , Bli först att kommentera 0

Detta blir ett lite annorlunda inlägg, då jag frångår de vanliga spelarrecensioner(kommer) och istället bjuder på allmänma bandytips.

Dagens tips handlar om medhavd lunch. Lunch ska uppfylla följande kriterier:
1. Ska hjälpa till med kolhydratladdningen.
2. Ska kunna ätas lite pö om pö.
3. Ska vara jämn god över hela resan, så att den kan ätas som lunch och mellanmål.

Vad finns det då? Jo, min pastasallad. Här är receptet.

Pasta
Frusna grönsaker eller ärtor och paprika
Örtagårdsdressing
Creme fraiche
Fetaost
Purjolök

Koka pastan, blanda 3 påsar Örtagårds, blanda i och häll på resten efter hur mycket du vill ha av varje.

Lägg i burkar, lämna kvar hälften hemma till den andra hälften, så att hen inte äter frukost hela dagen.

2. Henrik ”Viggen” Viberg

Av , , Bli först att kommentera 0

Får väl inleda med en rättelse. Vet inte ifall Henrik Viberg kallades Viggen, men hade jag spelat med Umeå Bandysällskap åren 2002-2008, så hade jag definitivt kallat Henrik för Viggen, då han ersatte militären Clas ”Klasse Kula” Olofsson, när denne for till Halland och rädda Eric Claessons knackskott.

#2 Henrik ”Viggen” Viberg

Viggen, vars käft var snabbare än hans reflexer, vet jag ytterst lite om som målvakt. Jag är nämligen osäker på, ifall vi har spelat en eller två matcher ihop. Förmodligen en. Därför blir det ett väldigt kort blogginlägg om denna spelare nummer 2 på listan.

Henrik hade den otacksamma uppgiften att ersätta den Umeåfostrade Clas Olofsson i mål, på den tiden bandylaget var nyinflyttade på Nolias nyinvigda bandyplan*. Och utifrån det jag har hört från de som spelat med båda, så var övergången smärtfri. Clas som lämnade efter kanonsäsonger(med regelbunden träning) kom att ersättes av än en ännu mer välsmord käft i buren. För en korrekt värdering av bandyspelare, så hänvisar jag er till andra bloggar och personer.

Jag skulle kunnat skarva mer här och gissat på att Henrik Viberg stod i min debutmatch, säsongens sista match mellan Umedalens IF:s veteraner och Umeå BS 2007/2008 i div 2 norra. Men jag är väldigt osäker på ifall så är fallet och jag minns ingen målvakt alls under de träningar jag var med den säsongen, förutom en ung kille som kan ha hetat Tony(Donkens kompis, lite raggarstil, förmodligen Röbäckare).

Nä, istället så kommer jag återberätta det minne jag har av Henrik Viberg från säsongen 2008/2009(eller om det var 2007/2008).

Martins Södergårds var  en spindel i nätet vid den tiden och han ringde in Henrik Viberg, för att otränad och ouppvärmd och oinspirerad(”Jag har slutat och ska flytta till Sundsvall, sa Henrik direkt när vi andra kom in och därefter prata han och Martin nonstop). Förmodligen vann vi matchen och den kan ha varit mot Umedalens IF en fredagkväll i Blixt bandycup.

Betyg:

Hårdhet: 8 av 10. Hade för mig att Henrik hade tjocka skydd och tjocka handskar. Men tydligen stod Viggen med tubsockar och tidningspapper på bena och hemorojdsalva på händerna. Ska komma ihåg att detta var i ett paradigmskifte, och att Viggen var innovativ och följde med utvecklingen. Klasse Kula var Forsell, Viggen var med Bergwall. Ni som fattar fattar. Men har jag fel, vilket Viggen kommer berätta för mig när vi ses nästa u13-träning, så ska det noteras.

Skicklighet: 5 av 10 Minns det som att Viggen började skälla ut oss redan innan matchen hade börjat, vilket tyder på stor målvaktsskicklighet. Men jag minns inget av matchen eller Vibergs spel, men tror att han släppte in nån enkel som han skyllde på försvaret. Vilket påminner om den bandymålvakt jag växte upp med Jakob Säleby, som mer än gärna tog ett varv runt straffområdet och berättade att alla var skyldiga till målet, utan han. För mig har det alltid satt ribban för hur jag bedömer en målvaktsskicklighet – för en bra målvakt tänker alltid: INGET MÅL ÄR MÅLVAKTENS FEL, försvaret kunde gjort det bättre!

Omklädningsrummet: 10 av 10. Viberg välkomnade oss med en episk manspread, eller stretching som målvakter kallar det. Är väl en av få som bräckt mig i ett omklädningsrum, när det gäller snack. Gillar vi. Omklädningsrumsförmågan har Viggen kvar, kan undertecknad intyga.

Lagkamrat: Han drog ju till Sundsvall. Så 1 av 10. Tillskillnad mot Klasse Kula som leasade JAS Gripen för att hinna med en hemmamatch mot Kramfors en fredagkväll.

Kommentar: Målvakt nummer två är bedömd och kommenterad. Materialet för analysen är otroligt svagt och litet. Men precis som med Klasse vill jag ju säga, det är aldrig för sent för en comeback och med tanke på den lätthet som Viberg plockat skott på u13:s träningar, så är skulle han nog inte göra bort sig, en vacker söndag i januari.

* Är inte alls säker på de här uppgifterna, så jag skarvar lite. Men kronologin är rätt, men när Henrik börjar i Umeå har jag ingen aning om, men han ersatte i alla fall Clas och jag tror det var för säsongen 2004-2005, kanske året före eller efter.

Breaking News

Min faktagranskare Anders ”Skalman” Uotela, menar på att det kan vara så att Henrik Viberg hoppade in en match när det fattades målvakt, vilket kan ha varit säsongen mellan 2008-2011.

1. Clas ”Klasse kula” Olofsson

Av , , Bli först att kommentera 0

Januari 2009 så gjorde jag debut för UBS i en match mot Umedalens IF. Huruvida det var Klasse eller Henrik Viberg som stod vet jag inte. Men jag börjar med Klasse i min genomgång och bedömning av spelare.

 

#1 Clas Olofsson

Klasse var målvakten som var en av de första umefostrade bandyspelare jag spelat med. Klasse tränade aldrig eller väldigt sällan, men var istället begåvad med ett stort UBS-hjärta.

Så hade det inte varit alltid, utan före min tid som spelare så var Klasse en stabil målvakt som gjorde debut redan vid 15 års ålder. Men under året jag var med så var det annorlunda.

Hur kom det sig då att Klasse tränade så lite, men spelade så mycket? Jo, Klasse var militär och och ägnade veckorna att ligga i ubåt eller köra jägare, för att under de fyra helger vi hade match, ta flyget upp till Umeå och snabbt ställa sig i mål. Denna brist på träningstid märktes på Klasse, då hans munläder var välsmort, medans leder och reflexer hade en viss fördröjning.

Körde Klasse med tjockhandskar undrar ni? Givetvis inte, Klasse hade inte träningshandskar på match, som han själv sa. Istället så ville han ha tunna SM-handskar, så att han kunde kasta ut bollarna han greppade till kontrande medspelare. Denna plan hade dock två mindre svagheter. För det första var Klasse inte särskilt bra på att kasta, för det andra så var Klasse inte särskilt bra på att rädda bollar. I alla fall just de åren jag spelade med honom, vilket enligt Klasse berodde på att han inte tränade, samt ibland kom direkt till match i taxi och ibland tjugo minuter efter matchstart.

Skämt och sido. Klasse var en bra bandymålvakt som gjorde mer än sin del för att bärga viktiga segrar mot Umedalens IF och mot de konkurrerande lagen i serien. Säsongen 2008-2009 så spelade vi mot lag som Östersund, Härnösand, Kramfors IK, Söråkers IF och Umedalens IF. Utav de motståndarna så förlorade vi bara mot Umedalens IF och Härnösand. Förlustresan mot Härnösand, var dock ingen match som Klasse stod, för då hade vi garanterat vunnit. Dock så stod Klasse i en förlustmatch mot Umedalens IF och släppte in ett par skott av Per ”Benson” Eriksson, vilket grämde Klasse. Jag har för mig att det var DM-finalen 2009.

Men nu säger ni, hur bra var du själv Uffe? Jag var helt bedrövlig givetvis, då jag hade precis gjort comeback efter sju år utan bandyspel och spelade mina första matcher med hemmakapade JOFA från 1984, året efter säsongen 2009-2010 så hade jag ett par första ordentliga skridskor, men saknade så väl spelförståelse som grundläggande teknik. Jag var definitivt en mycket sämre utespelare än var Klasse var målvakt.

Betyg:

Hårdhet: 10 av 10. Att köra med tunnhandskar och försöka ta skott av Benson kräver sin man. Då vi andra tacka gud för att vi slapp få en hård hörna på oss, så förbannade Klasse densamme för att han inte hade gjort han snabb nog för att kunna limma skottet.

Skicklighet: 2-8 av 10. När Klasse var dålig, var han riktigt dålig. När han var bra, så var han riktigt okej och på vissa träningar var han riktigt bra.

Omklädningsrummet: 7 av 10. Klasse tog alltid på sig alla insläppta mål, oavsett om det var omöjligt att ta eller ej. Försvaret slapp för lindrigt undan varje gång, vilket resulterade i att vi förlorade viktiga matcher mot Umedalen, då försvaret aldrig lärde sig.

Lagkamrat: 11 av 10. Klasse var en jävel på fest. Lika osmidig som han var i mål, lika smidig var han vid sidan om. Fanns en och annan i klacken som föll för sjökapten Olofssons dansmanövrar. Sedan ett extra plus för engagemanget att flyga över land och rike runt, för att vakta stolparna i DM och Div 2-matcher för UBS.

 

Kommentar: Skulle Klasse läsa ända ner hit, så vill jag säga: Det är aldrig för sent för en comeback! Bergwall höll till 50!

Uppdraget

Av , , Bli först att kommentera 0

Jag heter Ulf Liljegren och har spelat bandy i Umeå sedan 2009. Jag har varit allt och aldrig glänst i nått. Men vill passa på att lyfta bandyn i Umeå genom att nämna alla dem som spelat här. Några har jag haft svårt för, få, men ändå, men de allra flesta har jag med glädje varit lagkamrat med.

Nu på karriärens höst så tänker jag passa på att summera mina år i bandyns tjänst genom att ärligt och brutalt bedöma och kommentera alla jag har spelat bandy med i Umeå.

Vem är då jag att bedöma andra undrar ni? Det spelar som ingen roll, jag gör det ändå. Men till mitt försvar så vill jag säga:

Att jag har varit sämre än de flesta jag spelat med, men bättre än alla på att slå lyror och hålla fast en motståndare utan att få en 10 minuters utvisning för det.

Bloggen kommer uppdateras oregelbundet och innehålla såväl sakfel som personpåhopp, samt kanske en och annan outing. Förho