Jaha, vad kan man säga?

Idag läste jag på en nyhetssida att regeringen är beredd att betala ut en bonus, till vissa skolor som ökar sin andel elever med godkänt betyg i svenska. Detta skulle då röra sig om skolor som ligger i bostadsområden där det ofta förekommer bilbränder och skadegörelse. Vad vill de säga med detta? Att bilpyromaner och vandaler inte kan läsa och skriva svenska? Eller implicerar de att det är invandrarungdomar som bränner bilar och slår sönder sin omgivning?

Visserligen har det under sensommaren förekommit både bilbränder, vandalism och stenkastning mot räddningstjänst och polis i några av Sveriges städer och sådant bör inte ske, men blir det bättre av att ungdomarna uppnår ett godkänt betyg i svenska? Kan inte det här beteendet ha andra orsaker än att man inte blir godkänd i svenska i skolan?

Jag kan för min inre syn se rektorer som ivrigt gnuggar händerna av förtjusning, här blir det kosing! Sjävklart blir de glada om den enskilda skolans ekonomi förbättras, det är deras jobb att se till att ekonomin flyter.

Men hur kommer detta att genomföras då? Ökade resurser? Knappast, i alla fall inte innan bonusen betalats ut!

Annat elevunderlag? Tja, det är svårt att påverka elevernas val av skola och reklamkampanjer och dylikt kostar pengar, så inte innan bonusen betalats ut!

Vilken annan väg finns då? Jo, man kan försöka påverka de betygssättande lärarna… Lärarnas rätt att sätta betyg är absolut, säger deras fackföreningar. Men i dagarna kom en undersökning som visar att 40% av Sveriges lärare någon gång utsatts för någon form av påtryckningar i samband med betygssättningen. Påtryckningarna kan vara allt från enstaka kommentarer till regelrätta hot. Enligt min åsikt, så finns det risk att i dessa utvalda "bonus- skolor" så kommer ett flertal lärare att utsättas för påtryckningar, i någon form. Åtminstone tills första bonusen betalats ut!

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.