Ur led är (års-)tiden

Jag läste i den gamla bondepraktikan häromdagen, den är full av alla möjliga nyttigheter och värdelöst vetande… Vad har jag, som västerbottning, egentligen för nytta av att veta när det är dags att skörda linet i Uppland?

Men en nyttig sak stod där! Idag, på Anna- dagen, är den senaste dagen man ska sätta brodd i hästarnas skor! Mina har i och för sig gått med brodd sedan länge, men det kanske kan bero på mitt nordliga ursprung, där vintern vanligtvis kommer ännu tidigare än i den här landsdelen.

Den lilla notisen fick mig dock att fundera… Brodd? Tja, egentligen behövs den ju inte nu. Marken är fortfarande mjuk och gräset är ännu inte översnöat. Hästarna letar fortfarande ätbara strån, bland det gula vissnade.

Vintern verkar komma senare och senare, för vart år. Vart är vi på väg? Är det klimatförändringarna förorsakade av mänsklighetens (o)vanor? Eller befinner sig vår planet i en naturlig cykel, där varma och kalla perioder avlöser varandra? Kan man lita på de miljörapporter som publiceras? Häromdagen fick vi ju ett nytt begrepp: Climategate, när det uppdagades att data i rapporterna manipulerades för att bättre överensstämma med teorierna. Mycket att begrunda. För att citera: "Vem kan man egentligen lita på?"

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.