Bostadsdebatt

Jag såg en snutt av en diskussion mellan Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand och Kristdemokraternas Mats Odell, bostadsminister. Frågan man debatterade var landets bostadspolitik. Båda debattörerna var egentligen ganska eniga i sakfrågan: att det behöver byggas fler bostäder i Sverige, men vägen dit var de inte lika eniga om.

Odells väg var att stimulera byggföretagare och hyresvärdar till att bygga nya bostäder, om det skulle vara hyresbostäder ville han inte säga, det var upp till byggherrarna. Wetterstrands linje var att stimulera byggandet av energisnåla hyreslägenheter som, enligt henne, vanligt folk har råd att bo i.
 
Jag vill inte själv ta ställning i frågan om vems väg som är den riktiga, men i den här debatten tycker jag att Wetterstrand plockade hem poängen. Hon fick med den stora målgruppen av väljare i sitt anförande, ”vanligt folk”, och hon poängterade att nybyggnationerna skulle vara miljövänliga och energisnåla, dessutom inom ”vanligt folks” ekonomiska ramar. Odell, å andra sidan, valde att inte nämna det ”vanliga” folket, utan inriktade sig på målgrupperna entreprenörer och företagare.
 
Sett till kvantiteten så talade Wetterstrand till många fler personer, eftersom det finns betydligt fler av det ”vanliga” folket, än det finns av Odells målgrupper. Jag ser faktiskt fram emot de politiska debatterna, som ju duggar tätare än vanligt i år, eftersom det är valår. Det är intressant att studera den politiska retoriken och analysera vilka retoriska stilgrepp som används, samt fundera över vilka målgrupper man vänder sig till i inläggen. Retorik är kul!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.