Hönan eller ägget?

Häromdagen gick jag till min närbutik, för att köpa en kartong ägg, eftersom vi skulle äta pannkaka till middag. Väl framme vid äggkylen blev jag stående, obeslutsam.

Mitt första val var hur många ägg jag skulle köpa, ett dussin, ett halvt eller rent utav ett och ett halvt? Jag gjorde processen kort och bestämde mig för att köpa en förpackning med sex stycken ägg i.
 
Så kom jag till mitt andra val, vilken slags höna skulle äggen komma ifrån? Skulle hönorna vara frigående? Men vad menas med frigående? Är det inte de som går tillsammans inomhus, en stor flock på ett spåntäckt cementgolv? De får nog knappast gå utomhus i alla fall. Skulle de vara ekologiskt uppfödda? Men vad menas med det då? Får ekologiska hönor gå ute och picka på marken, som gubben Pettsons hönor? Får de lägga sina ägg på valfri plats? Jag menar, en höna och en äggproducent kan ha olika uppfattning om vad som är en lämplig plats för ett rede. Knappast att hönorna får välja själva, inte om de hålls för kommersiell äggproduktion, i alla fall.
 
Kunde priset ge mig någon vägledning? Både sprättäggen och de ekologiska äggen kostade lika mycket. Det är en ny policy som min butik har börjat med, att de ekologiska varorna inte ska vara dyrare än de mer konventionellt producerade. Glatt har de slagit sig för bröstet och trumpetat ut att de vill stimulera oss konsumenter till fler ekologiska inköp. Men man kan ju fråga sig om de, istället för att sänka priset på de ekologiska produkterna, inte har höjt priset på de vanliga?
 
Varifrån kom då äggen? De ekologiska äggen saknade ursprungsmärkning, så vad mig anbelangade kunde de komma från vilket europeiskt land som helst. Kanske de kom från vårt grannland Polen? Hur ser den ekologiska äggproduktionen ut i Polen? Jag slog bort tanken, det mest troliga var ju att äggen trots allt kom från Sverige! Ägg är ju, som bekant, en färskvara och troligtvis transporteras de inom landets gränser för att nå oss konsumenter inom rimlig tid, men man kan ju aldrig veta säkert.
 
Men hur transporteras de hit? Åker de miljövänligt tåg eller åker de stötsäkert inpackade via lastbil? Mitt andra alternativ var, som tidigare nämnts, sprättägg. Dessa var lokalt producerade. Jag har till och med cyklat förbi hönseriet under mina motionsrundor ibland. Det slog mig att den lokale äggproducenten kanske cyklade hit till butiken, med äggen packade på en cykelkärra och levererade dem? Knappast, jag har sett deras transportbil. Den går på etanol, så miljömässigt var det svårt att avgöra vilket som var det bästa valet.
 
En annan aspekt i det hela var ju att vad hände om jag inte valde de lokalproducerade äggen? Bidrog jag i sådana fall till att ännu ett företag i regionen tvingades rationalisera, se över sina rutiner och minska ner på personalstyrkan? Hur många skulle bli arbetslösa om företaget tvingades lägga ner?
 
Som konsument finns det många frågor att ta ställning till och en aldrig så enkel sak som att inhandla en kartong ägg till pannkakan, kan faktiskt bli övermäktig om man funderar för mycket! Hur det gick? Jag valde de ekologiska äggen, men med ett styng av dåligt samvete för att jag inte främjade den lokala arbetsmarknaden och vår närmiljö…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.