Staden mörknar

Staden växer så det knakar och vägnätet moderniseras och rustas upp för många pengar. I takt med denna vägutbyggnad så mörknar också staden, samtidigt som höstmörkret påminner oss om vad komma skall. Belysningen vid gator och gång/ cykelvägar kopplas ur ersätts ibland av spotlights vid tillfälligt markerade övergångsställen. De gång- och cykeltrafikanter som befinner sig i utkanten av den skarpt belysta övergången är oftast väldigt svåra att upptäcka för bilisterna, eftersom majoriteten av dem tycks anse att reflexer inte behövs och därför glatt ger sig ut i trafiken, i princip helt osynliga för bilisterna.

Dessutom försökte väl kommunpolitikerna i Umeå skapa en tryggare, mer människovänlig stad, genom mer belysning, för någr år sedan? Vad har hänt med den visionen nu? Det som förut var upplysta, ganska trevliga promenad- och joggingstråk, även under den mörka delen av dygnet, har på vissa håll helt försvunnit och ersatts av totalt beckmörker.

Visst, jag kan tänka mig att cykelolyckorna och människoöverfallen minskar, just nu. Men inte tack vare att visionen om en ljus och trygg stad förverkligats, utan på grund av att väldigt få människor vill ge sig ut i den becksvarta, potentiellt farliga oktoberkvällen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.