Eid al fitr eller inte?

Carin Jämtin (s) har idag föreslagit att den muslimska högtiden Eid al- fitr ska bli helgdag. "Sverige är i dag ett multikulturellt samhälle, och det är verkligen värt att titta på hur man kan göra", säger hon till Svenska Dagbladet.

Javisst, Carin! Men i mina ögon har hon missat att Sverige i alla tider har varit ett multikulturellt samhälle. Vi har, ända sen Gustav Vasa skapade det svenska riket, haft ett antal etniska och religiösa grupper inom rikets gränser.

Jag pratar då om de svenska minoritetsgrupperna samer, romer, judar, finländare och tornedalsfinnar. Dessa grupper var bosatta inom det svenska rikets gränser redan när det bildades.

Att det är "värt att titta på hur man kan göra" är alldeles sant, men varför särbehandla muslimerna, som väl ändå får räknas till en mycket sentida kommen folkgrupp? Ett annat alternativ skulle ju kunna vara att se över vilka helgdagar som finns hos våra inhemska minoriteter och kanske införa någon av dem i den svenska almanackan?

Högtiden som införs behöver inte vara religiös, eftersom vi, sedan avskaffandet av annandag pingst, kan skönja en önskan om sekularisering av samhället. Dessutom har vi väl redan några helgdagar utan större religiös anknytning, förutom nationaldagen? Jag menar naturligtvis midsommarhelgen, den hedniska fruktbarhetshögtiden! Och hur är det egentligen med midvinterbloten? Varför förlade man tidpunkten för julfirandet just till den tiden? Jag har hört vandringssägner, men jag vet inte om de är sanna…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.