Sexuella övergrepp mot barn och ungdomar

I dagarna har det framkommit att några av Sveriges mest kända friidrottare utsatts för sexuella övergrepp av sin tränare under barn- och ungdomsåren. Det är starkt gjort av dem att träda fram och våga berätta, även om de samtidigt blivit utsatta för kritiska kommentarer som: "Varför träder ni fram nu, när tränaren är död och inte kan försvara sig?" Svaret, i en av intervjuerna jag såg, var "Tja, han kan försvara sig lika mycket nu, som jag kunde när jag var elva år…"

Det har funnits förslag om att alla ledare, som arbetar med barn- och ungdomsidrott, ska uppvisa ett utdrag ur Polisens belastningsregister vid anställning och detta har i och med detta åter aktualiserats. Justitieminister Beatrice Ask (m) bemötte detta i en radiointervju nyligen och menade att ett registerutdrag inte visar verkligheten, det kommer ändå att finnas ett väldigt stort mörkertal och att mängden utdrag ur registret gör inte att våra barn får en säkrare tillvaro.

Min reflektion över hennes uttalande är att faller inte då argumenten för att kräva samma registerutdrag för personal inom barnomsorg och skola? En person som eftersträvar kontakt med barn i sexuellt syfte tvekar, förhoppningsvis, inför en flerårig utbildning till för- eller grundskolelärare. Det förefaller som att det är en enklare väg att gå att anmäla sig som frivillig ledare inom någon idrott. Inget tjafs med registerutdrag, ingen lång utbildning och fri tillgång till massor av barn…

Skillnaden är förstås att skolan är obligatorisk, medan både barnomsorgen och idrottandet är frivilligt. Naturligtvis ska våra barn skyddas, men ett annat fakta är att väldigt många av de sexuella övergreppen begås av barnens nära anhöriga och föräldrar. Ska vi i förlängningen kräva registerutdrag även av de som ska bli föräldrar?  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.