Trött och tjock!

Sömnbrist orsakar fetma, nu är det "kliniskt bevisat"! I och med att kroppen lider brist på sömn utsöndras det hormoner i blodet, vilka gör att kroppen börjar lagra fett. Hormonerna gör också att vi känner ett sug efter energirik mat med snabba kolhydrater.

Tröttheten vi känner gör också att vi inte blir så sugna på att motionera eller förbränna extrakalorierna vi stoppar i oss, på annat sätt. En ond cirkel, helt enkelt. Men, man kan också ställa sig frågan vad det är som förorsakar sömnbristen? Är det den enskilda individen, som är omdömeslös och inte förstår sitt eget bästa och därför sitter och ugglar till sent på natten?

Troligtvis inte. Sömnbrist har blivit ett relativt utbrett symtom under de senare åren. Troligtvis, enligt min uppfattning, är vår uppbyggnad av samhällsstrukturen en starkt bidragande orsak. Människor förutsätts vara vakna och aktiva större delen av dygnet, sysselsatta antingen med arbete eller fritidsaktiviteter.

Jag ser många ungdomar (skolelever) vars högsta önskan är att bara få sitta still på en stol och vegetera, kanske är det ett symtom på stressen runt om i samhället? Att "bara få vara" är idag en ganska sällsynt lyx och många blir rastlösa av att inte ha något inplanerat i kalendern under en hel dag, eller vecka. Stresshormonerna påverkar ju också sömnen, man sover dåligt och vaknar lika trött, eller tröttare, som när man gick och lade sig.

Det borde vara lag på att alla skulle få uppleva åtminstone några stressfria dagar om året. Tänk vad mycket det skulle kunna göra för folkhälsan!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.