”När kan man ett språk?”

Som vanligt i vårtider får vi veta att skolresultaten är undermåliga. Allra sämst är de för de barn som invandrar till Sverige i skolåldern. (VK 20110525:"Flyktingelever halkar efter alltmer") På fem år har antalet barn som kommer till Sverige i skolåldern fördubblats. Under samma tid har antalet med behörighet till gymnasieskolan sjunkit från 58 till 51%, enligt Skolverket.

Nu ska vi ha klart för oss att en elev i "skolåldern" kan vara allt mellan sex och sexton år gammal. Om man kommer till Sverige som femtonåring "ska" man gå i åttonde eller nionde klass, för det gör inrikesfödda ungdomar vid den åldern. Men, naturligtvis bör den invandrade ungdomen få en chans att lära sig svenska språket innan en placering i svensk skola blir aktuell. Om eleven så placeras i åttan när han har lärt sig kommunicera på svenska, har han två år på sig att klara betygen för att bli behörig till gymnasiet.

Beroende på elevens bakgrund är detta ett väldigt svårt projekt. Det är en sak om eleven kommer från ordnade förhållanden och en ordnad skolgång. Men hur många flyktingar gör det? Kommer eleven från ett land med åratal av oroligheter och krig, utan ordnad skolgång och kanske med många personliga tragedier i bagaget är det en helt annan sak. Men det begriper väl vem som helst?

Det tar ett tag att landa, att hitta sig själv i det nya landet och att lära sig ett helt nytt språk. Att klara det på ett par år, samtidigt som man fixar gymnasiebehörigheten, är väldigt mycket begärt. Så att 51% klarar av det, kanske på en längre tid är inte så himla dåligt, egentligen…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.