Hänsyn och respekt, tack!

Jag har länge varit inne på tankar om att det går bakåt med jämställdheten mellan könen i vårt land. Orsakerna kan man spekulera i och några av dem berörs i länkad artikel.

I min vardag ser jag ständiga exempel på hur kvinnor slits ut och bryts ner av alla "måsten", medan deras män frodas och växer. De får maten lagad, bostaden städad och barnen omhändertagna, utan alltför mycket arbetsinsats.

I ovanstående artikel nämns den stora löneskillnaden mellan kvinnor och män, som en av orsakerna till att kvinnor oftare stannar hemma med barnen när de är sjuka. I dagens ekonomiska läge ser familjen, naturligtvis, till att man förlorar så lite inkomst som möjligt vid barnens sjukdom.

Samtidigt framförs argumentet att fäderna, genom detta förfarande, går miste om kvalitetstid med sina barn. Jag vill då påpeka att om dessa fäder anser att det är kvalitetstid att vårda sjuka barn, varför då inte själva vårda dem. Kvalitet måste få kosta, sägs det ibland.

Vad beträffar hushållsbestyren, såsom matlagning, tvätt, disk och städning, så ser jag inga som helst problem med att de utförs av män. Det är, tvärtom, för mig en naturlig del av vardagen. Tvätt, disk och städning innefattar dessutom ofta hantering av maskiner och det är ju, av tradition, sett som ett mycket maskulint område…

 När det gäller matlagningen, finns det excellenta kokböcker, med utförliga instruktioner, på marknaden. Jag hävdar bestämt att om man kan läsa, då kan man också laga mat!

OK, visst alla kan göra misstag, tvätta så att kläderna blir missfärgade, diska sönder finglasen eller bränna vid falukorven, men om man har förmågan att lära av sina misstag bör detta inte upprepas så väldigt många gånger…

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.