Fega män klarar inte av starka kvinnor

Så har det varit avspark i fotbolls- EM, för tjejerna. Det svenska landslaget spelade oavgjort mot Danmark i öppningsmatchen och plötsligt var medierna fyllda av negativa, sexistiska kommentarer. Näthatet exploderade och de här spelarna, som anklagades för att vara maskulina avarter av det kvinnliga könet, hånades för sina insatser.

Att de brände två straffar var ju olyckligt, men att gå från det till att ifrågasätta spelarnas sexualitet och existensberättigande är inte OK. Men, det är så det ser ut här i världen idag. Starka kvinnor, som tar plats och vågar ta för sig i något mansdominerat område, får väldigt ofta höra den här typen av kränkande kommentarer. Alla män kommenterar inte, naturligtvis. Men de män som gör det är sådana som hörs, tyvärr, och de följs av de tysta männen, som inte vågar eller vill säga emot. De tysta männen blir passiva medlöpare.

Mycket av det här bottnar i männens rädsla för starka kvinnor. Vilken medelålders, kulmagad korpfotbollsspelare, vågar erkänna att de här tjejerna spelar bättre boll, än han någonsin gjort, eller kommer att göra? Hans ungdomsdrömmar om landslagsspel och professionell karriär utomlands krossades i ungdomen. Nu är han beredd att krossa flicksnärtorna, de är, för honom, lovligt byte.

Som hästtjej får man också höra ett och annat. En ”normal” karl sätter inte sin fot i ett stall! De där enorma, starka djuren, som en gång i tiden tillhörde den manliga sfären, är totalt oberäkneliga och ondskefulla. Att sen se en femtonårig tjej hantera dessa djur, utan rädsla, blir för mycket för många män. Hellre än att konfrontera sin rädsla, att med pulsen uppe i 200 och darriga ben, lägga handen på halsen på dessa djur, fnyser man föraktfullt och fäller gärna sexuella kommentarer om både tjejerna och hästarna.

Så, ikväll är det avspark för svenskorna igen och därför vill jag visa denna bild, som är lånad från Humorsidan. Vad säger ni om den, gubbar?

Damfotboll

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.