Det fria skolvalet

Jag såg SVTs Uppdrag Granskning igår. Nån fler som gjorde det?

Programmet visade hur diverse friskolor i Sverige valde ut vilka elever som ska få gå på skolan. Något som strider mot skollagen. Skollagen är explicit med att det är eleven som ska välja skola, inte skolan som ska välja elever.

I detta program visades att myten om att friskolorna väljer bort ”jobbiga” elever är sann. Enligt de tillfrågade rektorerna och skolcheferna var även resurskrävande elever välkomna till skolorna. Men, antar jag, detta gäller bara elever som kräver extra resurser och medför extra skolpengar till skolan, dvs elever som har någon form av diagnos som berättigar till extra stöd och pengar.

Eleven som, i programmet, nekades plats på skolorna hade ingen diagnos, han var bara ”jobbig” och ”stökig” med dåliga studieresultat. Den eleven medförde alltså inga extra pengar till skolan.

Om man är konspiratoriskt lagd, skulle man kunna tänka sig att dessa elever, som är ”jobbiga” och ”stökiga”, utan diagnoser, hamnar i den kommunala skolan. Den kommunala skolan får heller inga extra pengar för dessa elever, men är tvungna att ta hand om dessa elever, på bästa sätt, ändå.

Man skulle kanske kunna säga att reformen om det fria skolvalet har hjälpt till att sänka resultaten i den svenska skolan. Något som konstateras gång på gång i internationella undersökningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.