Borstj á la Kiev

Borstj är ju en gammal klassisk rysk soppa. Vid mitt besök i Kiev provsmakades den på olika etablissemang och var alltid en aning olika på varje ställe, men alltid smaklig och god.

Under en guidad rundvandring i staden kom turistgruppen att prata om denna soppa med vår lokala guide. En av besökarna sade sig ha ätit borstj på en fransk stjärnmärkt restaurang i Paris och han påpekade högt och ljudligt att den Ukrainska borstjen inte var äkta vara!

Vår guide försökte förklara vad borstj var, ursprungligen. Soppa var, en gång i tiden, mat för de fattiga. Alla soppor blev olika, eftersom man stoppade i det man hade. Vissa soppor var helt vegetariska, medan andra innehåll kött, om det fanns att tillgå. Köttsorten berodde på vad som fanns tillgängligt. Men, eftersom man i regionen odlade mycket rödbetor, innehöll soppan alltid rödbetor!

Så, passa på att servera en Borstj á la Kiev ikväll, nu när det är säsong för rotsaker. Om du har kött eller korv hemma kan du ju skära ner det i soppan. Man tager vad man haver- och resultatet blir en äkta borstj. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.