Sjukvårdsrådgivning till kvinnor och män

Jag läste på SVT text att Sjukvårdsupplysningen ger olika råd till personer som ringer dit angående likartade problem. Råden som ges är ofta beroende på frågeställarens kön! Enligt en undersökning är det vanligare att oroliga pappor direkt bokas en läkartid för sina barn, än att oroliga mammor får detsamma. Mammorna får fler råd om egenvård och råds att avvakta! Detsamma gäller när kvinnor och män ringer in och rådfrågar om egna sjukdomar. Kvinnorna får rådet att vänta och se om det går över, medan männen får träffa en läkare! (Även Aftonbladet har en artikel om ämnet: http://www.aftonbladet.se/wendela/article18296873.ab )

Det mest korrekta vore väl att alla som är oroliga över sitt hälsotillstånd får samma råd, oberoende av kön? Ligger gamla fördomar så fast cementerade att sjukvårdspersonalen inte anser att en kvinna med begynnande hjärtinfarkt ska få samma råd/ vård som en man med samma tillstånd?

Men, för mig var det här ingen nyhet! Redan för tio år sen, när jag befann mig i ett begynnande sjukdomstillstånd, fick jag ofta en klapp på huvudet och skickades hem med rådet att vila, för att se om det skulle gå över! Detta tog sig uttryck i att jag, när mitt tillstånd plötsligt, en vacker vårdag i maj, blev akut livshotande, inte ringde till Sjukvårdsupplysningen, inte vågade berätta för akutläkaren vad jag trodde att jag drabbats av. Jag var fullt övertygad om att han då skulle göra allt för att motbevisa min teori och skicka hem mig för att avvakta. Prover och undersökningar visade dock att jag själv hade ställt rätt diagnos och inom en timme från ankomsten till akuten låg jag på operationsbordet! (Snabba ryck! Snyggt jobbat, sjukvården! 😉 Jag är tacksam för att jag lever idag!)

Men, detta att kvinnor och män får olika råd, olika vård, borde väl inte förekomma i Sverige idag? Alla, kvinnor och män, bidrar med skattepengar till den offentliga sjukvården, då borde väl alla få vad de betalar för? Om kvinnor ska få ”lite mindre”, borde de ju inte behöva betala lika mycket? Och de som får ”lite mer” ska då också betala mer…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.