Invigningen…

Nu har det gått ett tag sedan det var invigning av Kulturhuvudstadsåret 2014, här i stan. Intrycken har legat och mognat ett tag.

Inte vet jag om det kändes som om den invigningen var något för mig! Men, det var kul att det var lite aktiviteter på stan, en lördagskväll! Någon jämförde denna kväll med Kulturnatta. 🙂

Eftersom jag är ganska kortvuxen, insåg jag att om jag gick in i det anvisade ”publikområdet” i Rådhusparken, skulle jag inte ha en chans att se någonting av det som utspelades på älvens is! Och, mycket riktigt, personer (mycket längre än jag) vittnade om att det var mycket svårt att visuellt ta del av showen.

I stället hittade jag en storbildskärm, där jag kunde få en glimt av vad som skedde! Visserligen fungerade inte ljudet, men jag såg i alla fall kulturministern prata, mot en fond av frusna kommunpolitiker.:) Utställningarna och aktiviteterna på stan, var trevliga och underhållande att studera och, naturligtvis, måste man gå förbi och titta på den omtalade vaginan! Kvällen till ära, var det ett hål, där människor kunde passera genom konstverket! Undrar om man kan dra paralleller med ”livets port”, eller nåt sånt?

Till slut hamnade jag vid en eldkorg utanför ett nöjesställe i stan. (Gissa vilket!?) Och stod där, tillsammans med ett antal människor, lika frusna som jag. Ofrivilligt kom jag att tänka på scener ut filmer, som visar hur hemlösa i USA värmer sig vid liknande eldar… Vi inväntade alla ivrigt den omtalade fyrverkerishowen, som kom, till slut.

Efteråt enades vi om att det borde ha funnits fler eldar, runt om i stan, lite här och där, som människor kunnat samlas och samspråka runt, kanske på egen hand knyta internationella vänskapsband och tina upp frusna själar och fingrar…

Det kändes inte som en invigning för mig! Den var först och främst komponerad för de speciellt inbjudna gästerna, jag och andra umeåbor fick vara med som statister…

Ikväll är det en annan invigning, av Sotji- OS… Jag bänkar mig framför tv:n och känner mig nog ungefär lika delaktig i den som i invigningen av Umeå2014!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.