Lyssnar din chef?

En uppmärksammad dom kom igår. Två chefer vid Socialförvaltingen i Krokom fälldes i tingsrätten för arbetsmiljöbrott och vållande till annans död, sedan en anställd begått självmord. Den anställde fick en ny chef som han uppfattade inte var nöjd med hur han jobbade. Mannen fråntogs arbetsuppgifter och hans arbetsinsats ifrågasattes av chefen. Han upplevde att han mobbades på arbetsplatsen och en mobbingutredning gjordes. Utredningen, som gjordes av den aktuella chefen, visade att mobbing inte förelåg. Det hela slutade med att den anställde valde att ta sitt liv.

En representant för Arbetsmiljöverket uttalade sig i en nyhetssändning och sade att den psykosociala arbetsmiljön är chefens ansvar. Domen kommer att prövas i högre instans, men om den där vinner laga kraft kommer den att bli prejudicerande.

Frågan är ju om en sådan dom kommer att påverka klimatet på våra arbetsplatser? Kommer chefen att bry sig mer om sina underlydandes hälsa, både på det fysiska och mentala planet? Kommer detta att leda till att människor som är på väg att bli utbrända, gå in i väggen, eller drabbas av utmattningsdepression att få ett större gehör hos sina överordnade, än de verkar ha idag?

Jag hoppas att så blir fallet och att detta inte bara kommer att gälla den offentliga sektorns arbetsplatser! 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.