Silver-Lisa skyndar långsamt

Junior-VM-silver till Västerbotten. Fortsatt leverans av de tre stora Västerbottenstalangerna. Den här gången var det Lisa Blomqvist som tog en ack så välförtjänt silvermedalj.

Hon debuterade på junior-VM redan 2010 men som ni kanske vet har skador förstört den spikraka vägen mot stjärnorna. Ryggen har stelopererats, ett knä har skadats, säsonger har förstörts och i stället för den enkla vägen har hon fått göra omtag, börja om och bygga nytt.

Den här säsongen har hon bestämt sig för att fokusera helt på teknikdisciplinerna. Det har gått hyfsat, bra med tanke på att det är hennes första hela säsong på väldigt många år. Hon har inte haft några dunderframgångar, men levererat stabila europacupinsatser, mestadels mellan 15-20:e plats. Därför klev hon in i JVM utan större förhoppningar, i alla fall i just fart.

Men Blomqvist har ju tidigare i karriären (super-G-insatsen i fjol i världscupen innan kraschen) visat att hon har en alldeles särskilt fallenhet för super-G och störtlopp. I dag visade hon igen då hon blev 11:a i super-G-delen (utökade min googling, hon var den enda topp 25 som inte hade tävlat i super-G/störtlopp i vinter) och sedan fixade silvret med ett slalomåk baserat på lika delar skicklighet som ilska.

– Jag hade en miss i början av backen och blev så förbannad att jag svor mig ner genom banan, men det kanske var det som gav mig den lilla extra kicken, sade hon när jag surrade med henne för ett litet tag sedan.

ooo

Då har alltså alla tre av de stora Västerbottenstalangerna visat framfötterna och tagit medalj på junior-VM. Ett silver i slalom, ett guld i lagtävlingen och ett silver i superkombination. Starkt.

Lisa & Lotta Säfvenberg har dessutom ett år kvar och Monne Fjällström får köra två JVM till om hon vill.

ooo

Men varför väljer man då att låta en omvittnat talangfull fartåkare som Blomqvist bara åka slalom och storslalom?

– Dels har det med resurser att göra, vi har inte nog med tränare, men sedan har vi det som vår taktik. Tekniken från slalom och storslalom behövs för att kunna åka fort i fart, förut kunde du ha rena störtloppsåkare som knappt kunde svänga, men det går inte längre, nu måste du ha tekniken också, säger Matias Eriksson.

Och Lisa Blomqvist verkar inte direkt bedrövad över att ha koncentrerat sig på slalom och storslalom i vinter.

– Nej, det här visar ju att formen finns där trots att jag inte har tränat något. Och det blir ju nästan ännu bättre, säger hon.

ooo

En tävling kvar på junior-VM. Det handlar om störtlopp på torsdag. Då blir Lisa Blomqvist från Västerbotten ensam på startlinjen. Charlotta Säfvenberg och Monne Fjällström åker nu till Åre för att köra lördagens världscupslalom – och för att försöka kvala sig in till världscupfinalen i Lenzerheide.

Läget i Åre? Hyfsat väder i alla fall.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.