Ruggugglan

Funderingar och eftertankar

Socialdemokraterna i Vilhelmina…

…tar ställning för de svaga, de äldre, barnen och de funktionshindrade. Vi kommer inte att acceptera att dessa grupper ska hamna i godtycke hos privata företag med profiten som största intresse.

så skriver vi Socialdemokrater i veckans Vilhelminaaktuellt.

Att Maria Kristoffersson genast kastar sig över uppgiften att förvränga budskapet till något som det inte är var väl nästan väntat, men att vår förre kamrat Max Fredriksson, numera KD,  i sin blogg faller in i förvrängningsarbetet det förvånar mig storligen, även om det är känt sedan länge att vi inte har riktigt samma syn i frågan.

Man försöker nu ge innebörden av orden en helt annan mening än vad dom har och jag står storögt bredvid och bara gapar, måste jag säga. Vi tar det än en gång för säkerhets skull.

Ett företag FÅR gå med vinst, men vinstintresset FÅR INTE sättas före kvaliten.

PÅ förekommen anledning vill jag också bestämt hävda att:

Vi Socialdemokrater har aldrig anklagat eller ansett att Max Fredrikssson skulle höra till den kategorin av företagare, som sätter vinstintresset före kvalite.

och som ytterligare ett förtydligande :

I veckans annons finns det inte heller något som antyder att så skulle vara fallet,

För att det INTE ska råda några som helst tvivel om vad Socialdemokraterna står för så lägger jag ut vad som står skrivet om VInster i Välfärden på Sicoaldemokraternas hemsida

http://www.socialdemokraterna.se/Var-politik/Var-politik-A-till-O/Vinst-i-valfarden/

 

 

Så här står det i vårt program :”….Kvalitet före vinster i välfärden

 

Vi Socialdemokrater vill att det införs nationella kvalitetslagar för ordning och reda i välfärden. Vinstintresset ska inte vara styrande i välfärden. Nya resurser till välfärden går före skattesänkningar.

Sverige är ett bra land att leva i. Men utvecklingen oroar. Resurserna i välfärden räcker inte till. De anställda i vården behöver ta hand om allt fler gamla och sjuka. Människor far illa av vinstjakten i välfärden.

Moderaterna lovade lägre arbetslöshet, minskat utanförskap och att värna välfärden. Ambitionen var inte fel. Men verkligheten visar att deras svar på varje samhällsproblem – att sänka skatten och privatisera – inte fungerar.
Anmälda fall av allvarliga skador eller händelse med risk för allvarliga skador har ökat med cirka 40 procent i sjukvården sedan 2006.
Larm om vårdskandaler på äldreboenden har blivit vanligare och Socialstyrelsen gjorde efter en inspektion av 100 demensboenden bedömningen att mer än hälften av boendena hade för låg bemanning.
Jämförelser visar att bemanningen i fristående skolor och på privata äldreboenden i genomsnitt är lägre än i den kommunala verksamheten.

Sverige behöver en annan riktning. Socialdemokraterna vill införa nationella kvalitetslagar för ordning och reda i välfärden. Genom att ställa fler och tydligare krav på bland annat bemanning kan kvaliteten förbättras och privata vinster avsevärt begränsas, samtidigt som mångfald och valfrihet i välfärden garanteras.

Idag finns exempel på att privata företag inom välfärden tummar på kvaliteten för att kunna göra stora vinster i fristående skolor och privata äldreboenden. Det är oacceptabelt. Gemensamma resurser för välfärd ska gå till välfärd – inte till aktieägares vinstuttag. Vinstintresset ska inte vara styrande i välfärden.

För att hindra att vinstintresset sätts före kvaliteten krävs att möjligheterna för privata vinster avsevärt begränsas. Det viktigaste för en god kvalitet är personalen och dess kompetens. Därför ska det ställas krav på kvalitetsrelaterade kostnader i välfärden, så att de inte kan vara väsentligt lägre i privata verksamheter än i motsvarande offentlig verksamhet. Socialdemokraterna har ett mål som är viktigare än alla andra: Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU 2020. Med fler jobb får vi också råd med en välfärd att vara stolta över.

Vi socialdemokrater vill:
införa nationella kvalitetslagar som reglerar vilka spelregler som ska gälla för privata utförare inom välfärden. Vinstintresset ska inte vara styrande i välfärden
att personaltäthet och andra kvalitetsrelaterade kostnader inte ska kunna vara väsentligt lägre i privata verksamheter än i offentliga
införa en offentlighetsprincip och meddelarfrihet för personalen i hela välfärden
ställa krav på långsiktigt ägande, minst 10 år, för att få äga och driva offentligt finansierade välfärdstjänster. Ställa krav på öppna böcker och ekonomin ska redovisas öppet på såväl koncern- som enhetsnivå
uppdra åt stat och kommun att stoppa överetableringen av skolor
stoppa möjligheten att köpa sig förtur (gräddfiler) på offentligt finansierade sjukhus.”….

 

 

 

 

 

En kommentar

  1. Kristina Norman (inläggsförfattare)

    KG Abramsson skriver i en kommentar på vår sosseblogg följande

    Alla företag som inte är av typen non-profit ska enligt vedertagna normer och regler drivas för att ge vinst till sina ägare. Om riskkapitalföretag ger sig in i välfärdsområdet, så är det inte för att själaglatt återinvestera vinster i verksamheten. Det utrymme som blir kvar när personal, lokaler och annat betalats, kallas vinst och dessa pengar tar ägarna hand om – på eller annat sätt. Alltså har en del av våra skattepengar använts för att gå till sådant som inte gagnar kvalité och nytta i välfärdens verksamheter.

    Jonzon och Kristoffersson verkar vara oförmögna att förstå detta självklara samband. I samma veva som man propagerar för privatiseringar i välfärdsverksamheterna, så har man underförstått diskvalificerat kommunerna och landstingen själva med deras anställda att göra ett bra och efterlängtat jobb med gott resultat för de som är föremålen för verksamheten – gamla, sjuka, handikappade, barn och ungdomar.

    Cynismen vet tydligen inga gränser hos de namngivna debattörerna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.