Ruggugglan

Funderingar och eftertankar

Idag rekommenderar jag att…

…läsa ….Åke Nilssons blogg

Ang samverkan kommun / landsting .
Finns även att läsa i VK och Folkbladet idag

Läser också i Maria Kristofferssons blogg om dagbarnvårdare.
Och tar mig för pannan….
Det finns ingen lagändring som gjort att en kommun inte kan ha dagmammor, det finns inga regeringsbeslut som hindrar en kommun att ha dagmammor. Det är helt och fullt upp till den styrande majoriteten i en kommun att bestämma vilken valfrihet föräldrarna ska ha. Förskoleverksamhet kan bedrivs i olika former. Det finns inget hinder för en kommun att bedriva barnomsorg hos dagmammor eller familjedaghem som det också kallas.”

Så skriver Maria….
…???…
Ingen har ens knystat om att det skulle vara lag mot dagmammor, så vart människan fick det ifrån vet bara hon själv.

Vad som däremot har sagt är:
Att utifrån den lagändring som den nuvarande alliansregeringen har lagt, och utifrån de önskemål som berörda föräldrar har lämnat, där man till största delen har valt en förskoleplats istället för dagbarnvårdare, så finns det ,TYVÄRR, inte längre underlag för att bedriva barnomsorg med dagbarnvårdare i dagsläget.
Vilhelminasossarna har anklagats för att ha velat ”plocka bort dagmammorna länge” , men den som kommer med sådana utfästelser är helt ute och cyklar. Vi, S+V har kämpat in i de längsta för att kunna behålla den valfrihet som dagbarnvårdare i komplement till förskola har inneburit. Så långt att vi riskerade att få betala vite för att vi inte riggat enligt den nya lagen i tid.
Vi har dessutom stridit för att kunna omplacera så många som möjligt av de dagbarnvårdare som i och med denna omorganisation fått se sig övertaliga.
Alliansen i Vilhelmina och PA ville att man skulle anställa enbart Utbildade förskolelärare på den för ändamålet tillbyggda förskolan, men S+V kunde tack vare majoritetsbeslut fastställa att DBV skulle kunna anställas på samma premisser som på övriga förskolor , dvs 2 förskolelärare och 1 barnskötare per avdelning, vilket medförde att 3 dagbarnvårdare kunde omplaceras.

Det är en tragedi att den organisation som vi i Vilhelmina kommun byggt upp runt dagbarnvårdarverksamheten nu slås sönder. Men oavsett vad Maria kristoffersson försöker påskina, så ligger det utanför vår kontroll, då det rör sig om en konsekvens av en lagändring, som i själva verket Marias eget parti som medlem i Alliansen bidragit till.
Nu försöker Maria göra också detta till en slagpåse i valrörelsen…
Riktigt ärligt????…. Njjjaaaaääääää…. Inte helt va?

Känns OBRA! Måste jag säga …

Om den nya lagen kan man läsa HÄR

9 kommentarer

  1. Viveka Abramsson

    Följande kommentar har jag gjort på Marias blogg, men än har hon inte lagt ut den.

    ”Några andra krav ställs alltså inte på verksamheten som kommit fram i diskussionen om att Vilhelmina kommun sagt upp alla dagmammor.” Jag vet inte vilken diskussion du refererar till och vem som sagt vad, men det du skriver är inget nytt och utbildningsnämnden har hela tiden fört diskussioner utifrån de regler som gäller. Det du glömmer är, att oavsett vad politiken vill så är det föräldrarnas val som styr och kommunen är skyldig att erbjuda plats i förskola. Utifrån de önskemål som framförts skulle vi ha kunnat behålla två dagbarnvårdare, men det var inte problemfritt. Visst kan den styrande majoriteten bestämma hur det ska se ut, men i det här fallet var det en enig utbildningsnämnd som tog beslut. Varken KD som drivit frågan mest eller dina partikamrater hade någon annan uppfattning.
    Maria verkar inte ha särskilt stor koll på sina parti- och allianskollegor och det är trist eftersom hon därmed sår split i ett annars gott samarbete.

  2. ronny thellbro

    Hej Kristina!
    Först vill jag säga att jag gläder mig över att du verkar finna en ny färdriktning efter den kamp du beskrivit. Sen vill jag vända mig till din partikamrat Viveka med följande fråga;

    Ofta blir både besked och svar selekterade. Kan du säga huruvida antalet fast anställda i offentlig kommunal anställning ökat eller minskat i Vilhelmina under innevarande mandatperiod?

    • Viveka Abramsson

      Där jag befinner mig just nu kan jag inte svara dig på ett trovärdigt sätt och snabbast besked får du nog om du vänder dig direkt till kommunen. Vad frågan har med blogginnehållet att göra förstår jag inte, men du kanske kan förklara så det blir begripligt för mig.

  3. ronny thellbro

    Hej Viveka!
    Varför hänvisa till kommunadministrationen? Ska förtroendevalda hänvisa till tjänstemän, istället för att försöka svara själva, så lär det inte bli särskilt mycket till medborgarkommunikation. Tjänstemän kan heller inte ställas till svars för politiska beslut. Som representant för majoriteten kan du säkert ge svar på frågan jag ställer. Ska jag tolka det som att du inte vill?
    Bloggen berör specifika anställningar i kommunal service. Då är det väl naturligt att bredda frågan att gälla kommunala anställningar generellt.

  4. ronny thellbro

    Tack för uppgiften Viveka.
    Antalet sysselsatta brukar var ett av huvudnumren i en valrörelse. Frågan har ju också att göra med huruvida den rådande politiska majoriteten ska hållas ansvarig i detta fall.

  5. Kristina Norman (inläggsförfattare)

    I skenet av Maria Kristofferssons skryt om att alliansen förra mandatperioden sa upp en massa personal för att”spara pengar” så tycker jag att det där är en konstig kommentar, Ronny.
    Vi inom socialdemokraterna ser den personal som jobbar inom Vilhelmina kommun som viktiga individer och inte som siffror i statistiken som man kan bolla med hur som helst.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.