Att hantera prestationsångest

Jag gillar Let´s dance. Jag gillar att följa deltagarnas utveckling och då menar jag inte bara rent dansmässigt utan även den personliga utvecklingen. Att de vågar prova nya saker, anta utmaningar som de inte trodde sig klara av. Det är så härligt att se tillfredsställelsen i deras ögon när de överbevisat sina tvivel.

Programmets stora favorit och vinnartippade Benjamin Wahlgren, hade en liten dipp i mitten av programserien efter att vecka efter vecka presterat på topp.

benjamin Det gick inte att ta miste på hans besvikelse när poängen och juryns kritik inte vara så bra som tidigare – antagligen för att hans dansprestation inte var lika bra som tidigare. Jag kände verkligen  med honom när han med gråten i halsen svarade på programledarens frågor.

Jag tror att de flesta förstod att han hade otroliga förväntningar på sig själv och att han även kände av omgivningens förväntningar på honom. Det är ju lätt att det blir så när någon är väldigt framgångsrik och duktig och plötsligt inte levererar som vi vant oss vid. Ja, vad hände då? Ni som följer Let´s dance vet ju att han nästkommande program åter presterade på topp och glittret och det härliga leendet var tillbaka.

bejamin gladDet var med ett nyvunnet självförtroende som Benjamin svarade när programledaren undrade vad som hänt sedan föregående vecka. Benjamin svarde ungefär så här: – Jag hade tappat bort glädjen i det jag gjorde – men nu har jag hittat tillbaka till den. GLÄDJE , smaka på ordet. Kan det vara så enkelt för att kunna prestera på topp? Men, det enkla är ofta också det svåra.

Det krävs en stor potion mod för att våga känna glädje när vi förväntas prestera på topp och när rädslan för att misslyckas lurar runt hörnet, och bara väntar på att få rätt. Med lite träning och en omgivning som peppar och stöttar brukar mycket vara både möjligt och inom räckhåll.

Några tips:

  • Fundera på varför du gör det du gör – vad motiverar dig?
  • Byt ut kravord som JAG SKA/MÅSTE mot JAG VILL/BEHÖVER.
  • Jobba med att stärka ditt självförtroende.
  • Vad gör dig glad, pirrig, lycklig? I vilka sammanhang känner du att du är nöjd och duger? Använd dig av dessa positiva känslobilder för att stärka dig själv när du tvivlar.
  • Ta en liten micropaus och gör något roligt eller lyssna på musik som du gillar.

Min erfarenhet är att när man vill nå snabba resultat, eller rättare sagt få en kickstart ska man jobba tillsammans med andra som vill samma sak. Det finns en sådan fantastisk styrka i en grupp. Vi lyfter varann, eller som förbundskaptenen i Svenska damfotbollslaget Pia Sundhage brukar säga: Vi gör varandra bra.

Önskar dig en glädjefylld dag/Susanne