En 85-årings goda råd

Jag har under de senaste fyra veckorna deltagit i en kurs. Vi träffas en gång i veckan – varje gång får vi med oss en hemuppgift som vi ska fundera på för att sen delge för våra kurskamrater. Den senaste hemuppgiften vi fick var intressant. Den löd så här: – Tänk dig att du är 85 år, vilka råd och tips skulle din 85-åring ge till dig om ni kunde träffas i dag? Jag tog med mig denna fråga på mina promenader, det är då jag tänker som bäst.

När jag satt i bilen på väg till förra veckans kurstillfälle hade jag fortfarande inte riktigt formulerat mitt svar, men jag vet att när det väl är dags kommer svaret som serverat på ett silverfat. Jag har varit med om det så många gånger, så nu vet jag att jag inte behöver oroa mig, jag kan lita på mig själv. (Men visst tvivlar jag ofta ändå – en ovana jag sluta med)

Dags för redovisning av vår hemuppgift. – Vem vill börja frågar en av kursledarna? Först var det bara tyst. En kvinna bryter tystanden med att hon tyckte uppgiften var väldigt svår och att hon inte hade något direkt svar. Min tur.

Äg ditt eget liv, blir mitt svar. Det är vad min 85-åring skulle säga till mig själv i dag. Jag blir lite tacksam över att min hjärna lyckas klämma ur essensen från alla mina funderingar och hittat en summering och formulering som låter både klok och sann.

Plötsligt öppnade övriga deltagare upp sig och började resonera runt det jag nyss sagt. Alla var överens om att det är oerhört viktigt att just:

Äga sitt eget liv.

Ha en härlig dag/Susanne