Besvärlig matgäst

Hör du till de personer som andra tycker är besvärlig på bjuda på middag? Har du någon överkänslighet eller är du allergisk?

Jag har själv provat olika typer av kosthållning genom åren. Jag har i olika perioder varit vegetarian, något som rent etiskt ligger mig varmt om hjärtat. Jag gillar inte den industriella hanteringen av djur. Innan jag tillreder fisk, kyckling eller annat kött ägnar jag alltid en tanke till att det jag ska lägga på min tallrik och strax ska äta upp har faktiskt varit en levande varelse med allt vad det innebär.

Jag har även ätit både laktosfritt, mjölkfritt och glutenfritt, undvikit olika typer av livsmedel som min mage inte uppskattar. Jag avstod även från vitt socker under en två-års period. Det funkar ju bra och smärtfritt när jag fixar min egen mat och är hemma ensam eller tillsammans med Kärleken. Dessutom beror mitt matintag på hur min mage mår för dagen. Problemet blir ju när vi ska bort på middag eller kalas. Jag har många gånger kännt mig som den besvärliga matgästen, som måste äta speciellt. Nu vet jag att de flesta som bjudit mig på middag alltid gjort sitt bästa och frågat upp vad jag äter och inte äter. De har tilllagt mat till mig efter bästa förmåga, serverat i egen panna eller upplagt på fina fat. Men det känns så utpekande när de, inför de andra gästerna säger: Här är din mat Susanne! (Jag känner mig som den besvärliga matgästen.)

Inte konstigt om de andra gästerna vänder på huvudet och tittar på mig och det som ställt fram till mig, jag förstår dem. Nyfikna. Antagligen skulle jag göra samma sak om det gällde någon annan. Det är ju inte illa ment, så det är bara att plocka fram ett litet leende och tacka värden/värdinnan för maten och besväret.

När jag åt helt glutenfri kost och vi var bjudna på kalas brukade vi baka eget som vi tog med och bjöd på. Våran favorit som vi fortfarande bakar vid festliga tillfällen är en Kokos och hallonstubbe. Mums säger jag bara. Den går även att göra helt mjölkfri genom att använda vispbar havregrädde. Du får receptet här: http://www.ica.se/recept/kokos-och-hallonstubbe-716362/

Jag tycker att matbutikerna skulle kunna bli bättre på att profilera och informera om både gluten- och mjölkfria alternativ för att underlätta för de som inte har så mycket kunskap eller behöver lite idéer och inspiration. Det har ju blivit allt vanligare att människor har problem med gluten eller vill/måste äta mjölkfritt. Ingen ska behöva känna sig som en besvärlig matgäst. Det finns mycket gott till alla och med lite extra tid och energi går det mesta att fixa. Nästa gång du bjuder hem någon med specialkost – se det som en spännande utmaning. Det finns många bra recept att hitta på nätet.

Lycka till med baket/Susanne