Åsele kommun mörkar för politiken.

Lite information för er som bor i Åsele. Under januari och februari träffas politiker och tjänstemän och planerar inför budgetåret 2019. Vi sitter då tillsammans och se över vilka förutsättningar vi har för att klara de ekonomiska målen som fullmäktige har bestämt.

Den första träffen där kommunens verksamheter informerade om förutsättningarna var den 31 januari.

Den andra träffen där politiken skulle sätta upp fokusområden var i torsdags den 15 februari.

Budget dag två var till 98% en riktigt bra tillställning, vi satt i grupper och diskuterade olika verksamheter ur olika perspektiv. Innan jag fortsätter så vill jag lägga in mitt eget perspektiv på budgetarbetet.

Den 7 februari så skickade jag en fråga till kommunens tjänstemän via ekonomichefen. Jag vill försöka vara så tydlig som möjligt när jag ställer frågor så jag använder mig gärna av dokument/bilder.

budget_2

Bilden ovan är en skärmdump av Excel dokumentet jag skickade.

Som ni förstår så är den blå delen 2018, alltså denna delen av frågan som redan är beslutad av politiken och skall börja gälla från och med den 1 jan 2018.

Den gröna delen är uppgifter som ligger i en plan på tre år som också är beslutad av politiken.

Nu kommer det som jag tycker är intressant. Från kommunen säger man att det tar för mycket resurser att ta fram dessa uppgifter. Dessutom ifrågasätter kommunchefen vad jag skall ha uppgifterna till. Intressant fråga men är denne rätt person att fråga detta? Skall kommunens chefer få välja vilken information man vill lämna ut?

Om jag vänder på steken. Vi sitter en hel dag och diskuterar framtida besparingar i kommunen. Över tio miljoner skall sparas under 2019. Men kommunen kan inte lägga fram hur mycket personal man har, eller vad denna personal får kosta 2018!!?? Om kommunen inte vet hur mycket personal man har eller vad den får kosta. Hur ska kommunen kunna hålla den budget som är beslutat av fullmäktige?

 

Jag kan tycka att det är en relevant fråga om kommunen skall vara en funktionell organisation.

Lägg då till att vi har en investeringsbudget som blir ombudgeterad varje år men minst hälften. Fungerar kommunen som den ska?

Detta är nog den fjärde och sista gången jag försöker lyfta in ett helhetsperspektiv under ett budgetarbete. Vi måste vara medveten om att vi har kostnader och intäkter. Och framförallt personal som vi bör värna om.

Vi måste kräva att det finns ett system som möjliggör ekonomisk kontroll under året. Ett system som även håller kontroll på att det finns personal. Vi måste ha arbetsbeskrivningar och kompetens höjande åtgärder.

De sista 2% av budgetdag 2 blev först blodtryckshöjande. Men sen så ställer jag mig frågan, Varför bryr jag mig överhuvudtaget? Jo av samma anledning som jag gjorde enkäten om att jobba inom Åsele kommun. Jag vill att människor skall kunna leva och må bra i Åsele.

Ett kort tillägg med än tankeställare.

Eftersom jag har någorlunda koll på hur en dator fungerar så tog det mig ungefär 1,5 – 2 minuter att få fram den budgeterade kostnaden för sociala 2018. Men kommunen kunde inte, eller ville inte ta fram dessa siffror på 7 dagar. Vad beror detta på? Anledningen till att jag ställer dessa frågor som politiker är inte bara i syfte att få information. Informationen kanske jag redan har. Det handlar mycket om att säkerställa kvalitén på informationen.

Om jag som politiker inte får den information som jag vill ha. Vem kan anses vara ansvarig för de beslut som tas? Mörkar tjänstemän i Åsele för politikerna?

4 kommentarer

 1. Enar Nordin

  Det måste väl vara uppföljning varje månad om hur kostnader förändrat sig mot lagda budgeten då bör det väl vara bara ett knapptryck för där ser man ju helheten direkt. Detta gäller väl alla enheter finns icke det måste det ses över både teknisk och personal mässigt =kompitens mässigt. Sedan skall alla som arbetar med dessa frågor ha tillgång till allt underlag det är ju ett måste för att alla för att ha för för likvärdig fortsatt diskussion. Detta från en icke införsatt medborgare.

 2. Sben

  Om man ställer en fråga till en tjänsteman kan man nog förvänta sig mothugg om vilka siffror som efterfrågas och vilket syfte man har. Det ligger liksom i deras uppdrag.

  Detta för att kunna ge ett bättre svar till den som efterfrågar uppgifter. Så om du specificerar din fråga lite bättre så är jag helt säker på att du kan få ett bättre svar

 3. Ranga

  Ja. Åsele kommun har nog bra ekonomi eller så tillämpas svåger politik. Det är nämligen så att kommunen sålde en fastighet i Fredrika alldeles nyss, till en budgivare som hade ett lägre bud på ca 100 000 kr. Utan motiv.

 4. Sven

  Ranga: det är nog stiftelsen Åselehus som sålt huset och dom har helt andra regler än Åsele kommun om inte ägardirektiven säger annat

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>