Jag vill se en S och C konstellation

Att OPiNiON skulle vara början på någonting nytt det var nog allas förhoppning när vi gick till val för fyra år sedan. Vi trodde i vår enfald att vi skulle kunna knäcka blockpolitiken redan då. Men nu så har Åsele kanske de bästa förutsättningarna på länge att förändra den politiska kartan för all framtid.

Som medborgare vill vi att politiker skall få ha inflytande utifrån storlek, och jag kan erkänna att den här mandatperioden har haft lite tvivelaktiga konstellationer redan från start. Att politiker kanske fattar ”felaktiga” beslut kan vi aldrig komma ifrån i en demokrati, alla måste inte tycka lika. I en demokrati måste vi respektera andras åsikter annars så kan ingen respektera mina åsikter.

På nationell nivå talar man om att blockpolitiken är död eller över. Ingen skulle bli gladare än jag om det var sant. Blockpolitiken fungerade kanske hyfsat när det inte var så många partier men nu hoppas jag att den har spelat ut sin roll.

Men hur blev det i Åsele nu då? Om vi slår ut valresultatet på antalet innevånare så blir det ungefär så här.

I Åsele kommun bor det ca: 2800 innevånare fördelat på:

1047st Socialdemokrater.

800st Centerpartister.

473st Åselepartister.

190st Vänsterpartister.

92st Liberaler.

67st Sverigedemokrater.

53st Kristdemokrater.

Övriga partier representerar ca. 72st i befolkningen. Dessa är M, Åseles framtid, Mp, Fi och övriga.

 

Alla partier som ställt upp i Årets val har en gemensam nämnare, För Åseles bästa. Men jag tror inte det är många som jobbar för Åseles sämsta precis.

Jag tror inte på det gamla tänket där en måste vara för medan någon annan är emot. Jag tror fortfarande att man bör diskuterar hur man vill ha det i framtiden på ett gemensamt plan.

Mitt förslag är att Socialdemokraterna tillsammans med Centerpartiet gemensamt styr Åsele under nästa mandatperiod. Varför då tänker många. Ja varför inte?

S + C representerar två tredjedelar av kommunens befolkning. Som jag förstår så är det därför vi går till vallokalen och röstar. Vi vill ha folkets representanter som styr mot ett bättre Åsele. Vilket alternativ skulle inte vara bättre än de två största partierna. Blockpolitiken är ju ändå död.

C+S

 

En kommentar

  1. Sven-Gunnar Håkansson

    Jag håller helt med Dig Jonas. 2002 var jag med om att bilda ett sådant styre med S, C och KD i Säters kommun. Kommunen hade under ett antal år gått med underskott och med skattehöjning och besparingar i verksamheterna så kunde vi räta upp ekonomin. Av vad jag vet så har Säters kommun därefter haft överskott i sina resultat. Förra mandatperioden styrdes kommunen av S och C efter två perioder med en större majoritet av S,Mp,V och L Denna stora majoritet var enligt uppgift svårhanterad när så många partier skulle enas. Misstaget vi gjorde 2002 var att besätta KSAU och alla vice ordförandeposter med majoritetsföreträdare. Vi hade 71% av rösterna bakom oss men det rättfärdigar inte detta förfarande. Om S och C i Åsele bildar en majoritet på nästan 68% så anser jag att det är viktigt att oppositionen får plats i KSAU och vice ordförandeposter för det framtida samarbetets skull och en god ton mellan politikerna. Kommunens ekonomi är ansträngd och alla måste bidra till att vi får plusresultat på sista raden i bokslutet. Dessutom måste politikerna ha förtroende för våra tjänstemän när de kommer med sina förslag som grundar sig på de budgetramar KF har fastställt. Jag har sett utifrån fått intrycket att det har brustit en del i detta den gångna mandatperioden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>