Dyrare el i Norrland

Läste att en statlig utredning att skattesubventionerna för elen i Norrland måste tas bort för att det var orättvist. Det är ju alldeles fantastiskt för det måste väl betyda att Norrlandsföretagens transportkostnader måste tas tas bort. Det är faktiskt rimligt att priset/skatten för en brukare av el i södra Sverige är högre då det krävs transporter för att elen ska nå brukaren (transmissionsförluster etc). En kilowattimme som produceras i Ritsem blir något mindre när den når Trelleborg och eftersom man mäter hos brukaren är det väl bara rimligt att man betalar för sin kilowattimme plus förlusterna, eller hur?

Det kanske är så att statliga skattesubventioner inte är förenligt med EU rätten men nog måste det väl vara ett av det mer förbryllande förslagen som dykt upp i media idag.

 

2 kommentarer

  1. fredrik

    Icke att förglömma den aviserade höjningen av nätavgiften från Vattenfall som VK nyligen rapporterade om.
    http://affarsliv24.vk.se/1549333/vattenfall-chockhojer-natavgiften

    Så den totala prishöjningen för enskild kund i Storuman riskerar ju att bli rent hutlös. Det drabbar ju både enskild och företag rätt hårt.
    Lägg därtill ev tillkommande bränsleprishöjningar för vägfordon samt fulla kostnadseffekten av SECA(miljöregler lastfartyg på Östersjön/dyrare bränsle) så riskerar det att slå hårt mot Norrland.

  2. Fritidshus i Storuman

    Nu kommer det att bli dyrt för de som har fritidshus -Tänkte direkt att nu blir nätavgift minst 500 – 700 kr dyrare.Men fortfarande finns hängande ledningar till fritidshus.Det blir att sälja fritidshuset.Och påskynda avfolkningen..Bra att ni tog upp frågan. Wattenfall är ju ett halv statligt bolag.”och bör föregå med gott exempel”.Men tvärtom de är dyrast.Inte bra reklam för Wattenfall tvärtom.Och stackars de företagare som betalar nätavgift till Wattenfall. De flyttar nog de också, eller lägger ner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.