SD väljare

I Robertsfors kommun var det 135 personer som röstade på Sverigedemokraterna (SD) i europaparlamentsvalet i söndags. De tog sin demokratiska rätt och skyldighet och röstade på dem som de tror kommer att föra deras talan bäst i Bryssel. Men vilken fråga fick dem att ta just SD:s valsedel och lägga i valkuvertet och inte något annat partis röstsedel? Kan det ha varit utträde ur EU eller att SD vill begränsa invandringen som var deras drivkraft?

Om man inte vill vara med i EU som är drivkraften så undrar jag vad skälet till att man som Robertsforsbo vill lämna EU är. Våra företag och arbetsgivare är beroende av export till andra länder för att överleva. I EU bor det 500 miljoner människor som kan handla från våra företag lika enkelt som de handlar från ett företag i Basel eller Genua. Våra lantbrukare i kommunen får varje år miljonbelopp i EU stöd för att de ska kunna konkurrera med lantbruksföretag i andra delar av EU. EU vill bygga Norrbotniabanan. Det är ofta lättare att övertyga politiker i Bryssel om våra behov än vad det är att övertyga politiker i Stockholm. Jag kan inte förstå varför man vill lämna EU som möjliggör för oss att leva och arbeta här.

När det gäller flyktingar så har människor i alla tider flytt från misär till det som de har upplevt som bättre. För drygt hundra år sedan var det en massflykt från Sverige till Amerika. Idag flyr människor från krig, fattigdom, förföljelse och arbetslöshet till EU, Sverige och en liten del av dem hittar till Robertsfors kommun. Är det ett problem för oss? Vi har gått om plats, det finns tomma bostäder och vi behöver nya invånare i kommunen. Fler människor kommer att leda till ökad service då fler handlar i affärerna. Det kommer att öppna nya affärer, restauranger etc. Det blir fler barn på dagis och i skolorna. Detta kommer att leda till att fler människor får arbete. Vissa personer uttrycker en rädsla för att nya människor kommer att ”förstöra” det vi har. Nu är det så att samhället är i en ständig förändring och har alltid varit det. Att titta bakåt och tro att det var bättre förr leder ingenstans, för givetvis är det bättre idag än förr, annars hade inte vi människor förändrat det perfekta samhälle som fanns förr. Vårt samhälle ser inte likadant ut idag som det gjorde för femtio år sedan och framtidens samhälle ser givetvis inte ut som vårt. Det enda vi kan vara säkra på är att de människor som flyttar hit gör det för att de tycker att vi har det bra. Givetvis vill ingen göra det sämre men alla vill vi utveckla samhället och alla måste i demokratisk anda få vara med och göra detta.

Så fundera inför valet den 14 september. Vilket samhälle vill du ha? Ett slutat eller öppet? Ett intolerant eller ett tolerant? Vi folkpartister står i alla fall för ett tolerant och öppet samhälle där alla är välkomna på lika villkor och där vi är Européer, Svenskar, Västerbottningar och Robertsforsbor!!

3 kommentarer

  1. Urban

    Bra att du tog upp partiaspekten! Hur ser Folkpartiet på utbyggnaden av vindkraft i kommunen? Nu hotas en rad byar som ligger runt projektet Granberget 3. Vindkraftbolaget planerar att söka tillstånd för 21 vindkraftverk 211 meter höga. Ett område på ca 1000 hektar är under utredning vilket tyder på planer för fortsatt utbyggnad av ett mycket stort antal verk. Vindkraftverken kommer att ge upphov till buller som når bostäder och invånare med svåra hälsoproblem och vantrivsel som följd. Markägare spekulerar i arrendekontrakt som ska ge arbetsfria inkomster utan att förstå de fulla konsekvenserna. Läs mer på http://www.skyddamiljön.nu
    Jag hoppas att FP ska ta initiativ i konkurrensen om väljare!

    • Magnus Forsberg (inläggsförfattare)

      Folkpartiet i Robertsfors har en restriktiv hållning till vindkraftverk. När det gäller utbyggnaden i kommunens södra delar så var vi mot att detta skulle skapas. När det gäller Granberget så är det ett redan påbörjat projekt som vi nog måste låta ha sin gång.

  2. Urban

    Granberget 3 är ett projekt som INTE påbörjats. Tillstånd har inte getts. Fågellivet är ett av många skäl att inte ge tillstånd. Om projektet ändå ges tillstånd kan det stoppas med kommunalt veto. Jag kan förstå om fler och fler väljer SD i protest när de gamla partierna inte förmår sätta sig in i stora viktiga frågor som vindkraftshotet är för Robertsfors. Jag beklagar djupt denna destruktiva utveckling för kommunen och demokratin.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.