Närproducerat

För vem?

Närproducerat

Genom historien har vi alltid producerat mat oavsett det handlat om det egna hushållet eller till andra. Från småskaligt jordbruk till industri där vi inte riktigt vet varifrån maten vi har på våra tallrikar kommer ifrån. I butikens hyllor guidas vi informativt genom olika markörer som talar om för oss vad som anses vara bra, rättvist och schysst produktion. De flesta konsumenter letar efter riktigt bra priser på KRAV eller EU ekologiskt men tvingas genom bättre priser från tigerindustrier inse att vagnen är full av industriell mat när kassarna ska packas.

En del butiker har trendmässigt en hylla för lokalt producerade varor där priserna på dessa premiumprodukter enbart tilltalar de mest bemedlade och därmed är långt ifrån vad den ensamstående fyrabarns föräldern inte ens i fantasin har råd med.

Ska det behöva vara så här i ett kunspapsintensivt samhälle? Vi borde veta bättre om hur mat produceras istället för som de allra flesta stödja rovdriften på antibiotika utfodrade djur. Nåväl, tanken om ett ekologiskt hållbart samhälle stannar för de allra flesta just i tanken. En slags teoretisk modell som fungerar som försvar att det egna jaget visst bidrar till ett hållbart samhälle.

Det är det här som den här bloggen handlar om, en landsbygd som både regering och konsumenter helt enkelt struntar i fast det egentligen borde vara tvärtom. Ta dig tid till ett enkelt tankeexperiment. Har du den kunskap som behövs för att odla den mängd ekologiska ärtor, föda upp den grisen,som behövs för en ärtsoppa en helt vanlig torsdag? Alltså, kunskap för att producera en svensk National rätt eller förlitar du dig på att livsmedelshandeln alltid kommer att ha livsmedel du kan äta?

Häng med på en resa genom tid och rum och var med att skapa ett hållbart samhälle på riktigt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.